ASN Bank presenteert nieuwe meetmethode klimaatimpact houtbouw
“Wat levert bouwen met hout en andere natuurlijke hergroeibare materialen daadwerkelijk op voor het klimaat?” Het is een vraag waarover ASN Bank en de klimaatondernemers van Climate Cleanup het hoofd hebben gebroken. En ze hebben een antwoord. De twee partijen presenteren – in samenwerking met enkele partners uit de bouwsector – een meetmethode waarmee berekend kan worden in welke mate biobased bouwen bijdraagt aan het opruimen van het overschot aan CO2 in de lucht.
ASN Bank en Climate Cleanup noemen het een startpunt voor bedrijven, gemeenten, provincies en financiële instellingen die biobased bouwen verder willen stimuleren. “Met de bouw van één miljoen houten huizen in Nederland kan naar schatting een kwart van onze jaarlijkse uitstoot worden opgeslagen”, claimen de partijen.
Ze stellen dat er op dit moment nog onvoldoende inzichtelijk wordt gemaakt in welke mate biobased bouwen bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen. Hoewel bouwen met hout een positief effect heeft op de CO2-reductie, wordt deze impact nog niet meegenomen in de wettelijke verplichte milieuprestatieberekening voor gebouwen (de MPG-berekening).
Duizend jaar
Volgens Jeroen Loots, Senior Adviseur Klimaat bij het Expertisecentrum Duurzaamheid van ASN Bank, kan met de ontwikkelde methodiek berekend worden hoeveel CO2 een biobased bouwproject af kan vangen en kan opslaan. “Zo kunnen bouwbedrijven, architecten of financiële instellingen inzichtelijk maken wat het maatschappelijk rendement is van hun project of financiering. Wij nodigen hen uit om hun projecten door te rekenen en met ons en de rest van de wereld te delen.”
Climate Cleanup-initiatiefnemer Sven Jense vult zijn partner aan. “Biobased bouwwerken kunnen honderden jaren mee. Als je een huis modulair bouwt en de materialen kunt hergebruiken, dan kan de koolstof in potentie wel duizend jaar vastliggen. Dat maakt het een manier om ons uit de klimaat- en natuurcrises te redden en een mooiere wereld te bouwen. Want, bouwen met natuurlijke materialen leidt daarnaast ook tot meer natuur en biodiversiteit.”
De ontwikkelde methodiek van ASN Bank en Climate Cleanup is hier te vinden.