Mees ten Bokum (Octas): 'Detachering is het geheim voor ongeremde groei'

21 december 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

Een korte tijd geleden spraken we Mees ten Bokum over zijn keuze voor een baan in de financiële sector als Klantadviseur Hypotheken. Samenvattend gaf Ten Bokum toen aan: “Het is fijn om in dienst te treden bij één bedrijf maar wel bij meerdere organisaties te kunnen werken. Ik sta aan het begin van mijn carrière. Doordat ik de zekerheid heb van een dienstverband bij Octas kan ik me focussen op mijn werk en de route die ik wil bewandelen binnen de sector en vooral veel ervaring opdoen.”

Die route binnen de financiële sector heeft Ten Bokum al in kaart. Zijn stip op de horizon op korte termijn is de functie van Hypotheekadviseur. Om daar te komen, is Ten Bokum een paar maanden geleden gestart als Intern Accountmanager Hypotheken. Tijd om bij te praten!

Detachering bij Octas maakt snel doorgroeien mogelijk

“Ik had behoefte aan meer uitdaging en zocht naar verdieping. Dit heb ik besproken met mijn businessmanager bij Octas en toen hebben we gekeken naar andere mogelijkheden. Mijn huidige functie sprak mij gelijk aan en ik vind het ook leuk dat ik nu bij de derde grootbank aan de slag ben. Zo maak je echt kennis met verschillende organisaties en hun cultuur. Daarnaast was het snel geregeld. Dat was voor mij ook een van de redenen om bij Octas te blijven. Ik ben blij dat er naar mij is geluisterd en dat Octas meedenkt en meehelpt in mijn wens om snel stappen te maken.”

Mees ten Bokum, Accountmanager Hypotheken, Octas

Wat doet een Intern Accountmanager Hypotheken?

“Binnen deze functie staat het spreken van (nieuwe) klanten centraal. Vragen komen binnen via de chat op de website, klanten hebben een terugbelverzoek achtergelaten of zijn al klant en worden door ons zelf benaderd. Je spreekt vooral mensen (telefonisch of in een videogesprek) die een nieuwe hypotheek willen afsluiten. Ik voer de intake uit en breng in kaart wat er mogelijk is. Als het financiële plaatje er positief uit ziet voor de klant, draag ik de klant over aan de hypotheekadviseur die de aanvraag concreet maakt.”

Wat is het verschil met de functie van klantadviseur hypotheken?

“Je gaat proactief in gesprek over iemand zijn of haar woondromen en financiële toekomst. In mijn functie als klantadviseur beantwoorde ik vooral de vragen van de klant. Nu ga ik veel meer de diepte in, ik denk echt mee en stel de klant juist ook vragen. Voor de functie van Intern Accountmanager heb je ook meer kennis nodig. Daarnaast is de rol commerciëler, je wilt klanten aan je binden. Als de klant mij gesproken heeft, hoop ik dat hij of zij zo’n goed gevoel overhoudt aan het gesprek, dat diegene zijn hypotheek bij ook daadwerkelijk bij ons afsluit.”

Intern Accountmanager Hypotheken, dé opstap naar hypotheekadviseur

“De functie die ik nu heb, zie ik als voorbereiding op de rol van hypotheekadviseur. Dat is mijn stip op de horizon. In mijn hoofd behandel ik de klant al vanuit het perspectief van adviseur. Dit is voor mij de ideale functie als je hypotheekadviseur wilt worden, maar meer ervaring nodig hebt.”

Wft’s behalen via de Octas Academy

“Naast meer ervaring, moet je ook meer kennis opdoen voor de rol van hypotheekadviseur. Ik had alle wft’s al voor deze functie, maar ik kijk wel vooruit. Zo ben ik nu al met mijn wft Vermogen bezig. Die heb ik voor deze functie nog niet nodig, maar voor hypotheekadvies wel dus die kan ik beter alvast gehaald hebben. Met deze wft vergroot ik mijn kansen om hypotheekadviseur te kunnen worden.”

Waarom moet je als starter gaan werken in de hypothekensector?

“Je maakt mensen echt blij! Je spreekt veel mensen die zelf euforisch zijn. Ze hebben een woning gezien die ze erg graag willen kopen. Of sommige klanten hebben lang gezocht, zijn vaak overboden. Als ze mij bellen, is hun bod vaak geaccepteerd en kan ik met ze meedenken hoe we er samen voor zorgen dat hun woondroom werkelijkheid wordt. Op die manier deel je mee in het geluk van de klant en dat geeft een super goed gevoel!”