ABN AMRO verkoopt hoofdkantoor op Zuidas voor €756 miljoen

16 december 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft bekendgemaakt dat het een verkoopovereenkomst heeft gesloten met vastgoedbelegger Victory Group over de verkoop van het hoofdkantoor van de bank op de Zuidas. Omdat de renovatie van de toekomstige thuisbasis op de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost nog in volle gang is, wordt de ‘Gustav Mahler’ direct weer door de bank terug gehuurd.

Victory Group werkt in een consortium samen met G&S Vastgoed. Volgens ABN AMRO hebben beide partijen – zowel samen als individueel – een goed trackrecord, waardoor de vastgoedbelegger wordt gezien als een betrouwbare partner voor de bank én de stad.

De verkoop legt de bank overigens bepaald geen windeieren: de transactie levert ABN AMRO een boekwinst op van €338 miljoen, die zal worden geboekt in het vierde kwartaal van 2021. De bank verwacht zijn personeel medio 2025 richting Amsterdam Zuidoost te verhuizen. Overigens verdwijnt ABN AMRO niet volledig van de Zuidas. De bank zal ook na 2025 een deel van het Gustav Mahlerpand huren, dat ook het officiële hoofdkantoor blijft en als locatie dient om klanten te ontvangen.

ABN AMRO verkoopt hoofdkantoor op Zuidas voor €756 miljoen

‘Beyond Paris-proof'

De bank stelt tevens dat het met de verkoop rekening heeft gehouden met de wensen van gemeente Amsterdam. De stad wil af van het poenerige imago van het zakendistrict en hoopt dat het stadsdeel in de toekomst ook een plek wordt waar gewoond en gewinkeld wordt. Tegenover het Financieele Dagblad laat een woordvoerder van Victory Group weten dat er “zeker ook woningen” in het pand komen, al blijft het vooralsnog onduidelijk om hoeveel woningen het precies gaat.

“Als één van de oprichters van het nog jonge Amsterdamse zakendistrict de Zuidas voelen wij een grote verantwoordelijkheid voor de toekomst van het gebied”, legt ABN AMRO-CEO Robert Swaak uit. “Met de plannen die Victory Group samen met ontwikkelaar G&S Vastgoed aan ons heeft voorgelegd voor de herontwikkeling van ons hoofdkantoor en het toevoegen van functies aan het gebied, kan de Zuidas mooie stappen zetten op weg naar een meer volwassen werk- én leefgebied.”

“De komende tijd gaan we hard aan de slag om ons huidige pand aan de Foppingadreef te herontwikkelen tot een ‘beyond Paris-proof’ nieuwe thuisbasis. Als ik vooruitkijk als CEO van de bank, ben ik bijzonder trots om nog vele jaren een vaste bewoner te blijven van deze twee prachtige plekken in de stad.”