2021 recordjaar voor beursgangen

07 januari 2022 Banken.nl

Het afgelopen jaar gaat – ondanks de coronacrisis – de boeken in als een van de beste jaren ooit voor de wereldwijde IPO-markt (Initial Public Offering – ofwel de eerste aandelenverkoop van een bedrijf op een aandelenbeurs), dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau EY. In totaal werd er in 2021 meer dan $453 miljard opgehaald via de beursgangen, maar liefst 67% meer ten opzichte van 2020.

Volgens EY-Global IPO Leader Paul Go was het afgelopen jaar voor de IPO-markt het meest actieve jaar in de afgelopen twee decennia. “Het aanvankelijke optimisme als gevolg van de aantrekkende economieën, de uitrol van Covid-10-vaccinaties en de doorlopende liquiditeit als gevolg van de stimuleringsprogramma’s vanuit de overheid vormden hiervoor de belangrijkste basis.”

In totaal vonden in 2021 2.388 IPO’s plaats, 64% meer dan in 2020, waarmee $453 miljard is opgehaald. Het onderzoek van EY laat zien dat de groei zichtbaar was in de belangrijkste markten wereldwijd. Beursplatformen in de Verenigde Staten en Europa lieten echter de sterkste groeicijfers zien.

Wereldwijde IPO activiteit

In elk kwartaal van 2021 kende de technologiesector het hoogste aantal beursgangen, direct gevolgd door de zorgsector. “Hoge waarderingen in deze sectoren hebben ondernemers een hoger rendement en lagere risico’s opgeleverd, en hebben gezorgd voor een uitzonderlijk hoge IPO-activiteit”, legt Martin Steinbach (Head of IPO bij EY in West-Europa) uit.

De AEX

De drukte op de wereldwijde IPO-markt was ook merkbaar op de Amsterdamse beurs. De AEX verwelkomde het afgelopen jaar maar liefst twintig nieuwe bedrijven, die met hun beursgangen gezamenlijk €10,4 miljard ophaalden, het hoogste bedrag ooit voor de Nederlandse beurs.

Dertien van de twintig nieuwe bedrijven zijn zogenoemde ‘spacs’ (special purpose acquisition companies). Dit zijn lege bedrijven die zijn opgericht om op de aandelenbeurs geld op te halen, om daarmee vervolgens een bestaand bedrijf over te nemen. Vervolgens krijgt het overgenomen bedrijf een beursnotering. Mede dankzij deze gunstige regelgeving is Amsterdam favoriet bij deze fondsen.

De toekomst

De experts van EY verwachten dat het gunstige klimaat ook in 2022 aanhoudt. Wel wijzen ze erop dat de omikron-variant van het coronavirus roet in het eten zou kunnen gooien. Ook de toenemende inflatie vormt een zorg voor bestuurders die een beursgang overwegen, omdat het gevolgen kan hebben voor waarderingen en winstverwachtingen.

“Hoewel het positieve momentum van 2021 naar verwachting zal doorwerken in 2022”, vervolgt Go zijn uitleg. “Moeten beursgenoteerden bedrijven absoluut een veerkrachtige en flexibele strategie hanteren. Deze strategieën zullen moeten kunnen inspelen op de nieuwe marktomstandigheden, de almaar veranderende regelgeving en geopolitieke spanningen.”

Meer over EY
Profielpagina
EY
EY is een partner van Banken.nl