ASN Bank lanceert detox programma voor tuin en balkon

09 juni 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Zo is het aantal insecten de afgelopen jaren flink afgenomen, met name vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Ook het eigen lokale groene paradijs van elke Nederlander – de tuin of balkon – is niet bepaald bestrijdingsmiddelenvrij.

Door te kiezen voor inheemse planten en natuurlijke bestrijders kunnen consumenten de natuur dichtbij huis een handje helpen. Om hen hierbij te ondersteunen lanceert ASN Bank in samenwerking met zijn partners Natuur & Milieu en IVN Natuurredactie het ‘Detox je tuin, straat of balkon-programma’.

“Voor een slak of bladluis in de tuin bezoek mensen helaas nog steeds wel eens de afdeling Bestrijdingsmiddelen in het tuincentrum. Maar ook de bloemen en planten die we verkopen zijn regelmatig gekweekt met chemische bestrijdingsmiddelen”, stelt Dorien Ackerman van Natuur & Milieu. “Zo komen er vaak zonder dat mensen het doorhebben, behoorlijk wat schadelijke stoffen in de grond, lucht en het water. Slecht voor de natuur en slecht voor onze gezondheid.”

ASN Bank lanceert detox programma voor tuin en balkon

Natuurliefhebbers met groene vingers kunnen via het programma het zogenoemde ASN BioBrigade Zadenmix bestellen. De bloemen die daaruit groeien, trekken diertjes aan die plagen op een natuurlijke wijze bestrijden. Naast het ‘detox-programma’ ontvangen deelnemers ook andere tips om de natuur in hun omgeving ‘groener’ te maken.

ASN Bank noemt de BioBrigrade (die afkomen op de bloemen van de zadenmix) een collectief van biologische superheldjes die op een natuurlijke wijze plagen bestrijden, de grond omwoelen en de omgeving bestuiven. Hierbij moet gedacht worden aan lieveheersbeestjes, zweefvliegen, bijen, vlinders, wormen, mieren en spinnen. "Deze kleine superhelden dragen samen bij aan een gezonde biotoop, waar chemische middelen niet nodig zijn", aldus de bank.