Burgerinitiatief ASN Bank voor eerlijke kledingindustrie gestart
ASN Bank heeft samen met andere maatschappelijke organisaties het Europees burgerinitiatief ‘Good Clothes, Fair Pay’ gelanceerd. De bank kondigde het initiatief in december vorig jaar al aan en pleit voor Europese wetgeving waarmee alle bedrijven uit de kledingsector verplicht worden om een leefbaar loon te betalen in hun productieketens. Als er in totaal één miljoen handtekeningen worden opgehaald ‘dwingen’ de initiatiefnemers de Europese Commissie om het wetsvoorstel behandelen.
Wat ASN bank betreft komt er daarmee een einde aan het hongerloontje dat kledingbedrijven betalen aan arbeiders uit producerende landen zoals Bangladesh, Vietnam of India. Kledingmakers in fabrieken wereld wijd (meestal vrouwen) zouden volgens de bank gemiddeld 45% minder verdienen dan ze nodig hebben om voor zichzelf en hun gezin te zorgen. Het verschil in macht tussen de kledingmerken, de fabrieken en de arbeiders zou te groot zijn.
Het wetsvoorstel waar ASN Bank voor pleit bevat concrete maatregelen voor alle kleding-, schoenen en textielbedrijven die hun producten in de EU willen verkopen. De wet verplicht de sector om leveranciers binnen zestig dagen te betalen, orders op tijd te annuleren en openbaar te maken met welke bedrijven ze werken en hoe de werksituatie aldaar is. Daarnaast moeten ze een concreet plan opstellen waarin uiteengezet moet worden hoe elke ‘werknemer’ in hun keten een leefbaar loon krijgt.
“De reden van het initiatief is dat werknemers in kleding- en textielfabrieken niet kunnen leven van het minimumloon dat ze krijgen”, legt Kirsten Kossen (mensenrechtenexpert bij ASN Bank) uit. “Om dit te veranderen zijn er de afgelopen jaren diverse vrijwillige initiatieven geweest, maar dat blijkt niet voldoende te zijn. Tegelijkertijd werkt Europa aan steeds meer wetgeving op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ons voorstel is daar een concrete aanvulling op.”
Te langzaam
ASN Bank werkt al sinds 2016 aan een leefbaar loon in de kledingindustrie als onderdeel van zijn inzet op de verbetering van mensenrechten. Eerste instantie zocht de bank de dialoog op met kledingbedrijven die zijn goedgekeurd voor de ASN Beleggingsfondsen, later werd ook het platform Living Wage Financials opgericht. Hoewel er stapjes de goede richting op worden gezet, gaat het volgens Kossen te langzaam.
“Alleen op basis van vrijwilligheid komen we er niet. Daarom zetten we ons nu ook in voor Europese wetgeving. Het bijzondere aan een burgerinitiatief is dat het alleen lukt als er maatschappelijk draagvlak is voor verandering.”