ASN Bank maakt zich hard voor ‘dubbel’ duurzame windparken
Om de huidige energiecrisis het hoofd te bieden wil het kabinet onder andere meer windparken op zee bouwen. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie maakte onlangs bekend dat windparken in de Noordzee in 2050 zeventig gigawatt vermogen moeten leveren – een verdrievoudiging van de ambities.
ASN Bank erkent dat het opschalen van duurzame energie cruciaal is om klimaatverandering tegen te gaan, maar dat het tegelijkertijd ook nodig is om de natuur in en boven de Noordzee goed te beschermen. Met de komst van tal van windparken zal het immers steeds drukker worden in dit “waardevolle en kwetsbare” natuurgebied.
De duurzame bank benadrukt dan ook dat windparken zo moeten worden geplaatst dat ze het zeeleven beschermen én natuurontwikkeling stimuleren. Bijvoorbeeld door de aanleg van oesterriffen op de voeten van windturbines of de molens automatisch stil te zetten zodra er vogels in de buurt komen.
Niet alleen de overheid zou verantwoordelijk zijn voor deze ‘dubbel’ duurzame windparken op zee, ook de financiers spelen hierin volgens de bank een grote rol. Om die reden stelt ASN Bank sinds 2017 het project De Rijke Noordzee van Stichting de Noordzee en Natuur & Milieu te steunen. Binnen dit project wordt onderzocht hoe de onderwaternatuur in windparken kan worden versterkt.
Met de ondertekening van het convenant biodiversiteit benadrukt de bank dat al zijn investeringen in wind op zee hand in hand gaan met natuurbescherming. “Wij roepen alle financiers van windmolenparken op zee op hetzelfde te doen. Windparken krijgen zo een dubbele functie: duurzame energie leveren en de natuur versterken.”