Rabobank verhoogt wederom spaarrente

21 oktober 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank verhoogt per 1 december 2022 de variabele rente op spaarrekeningen naar 0,25%. Daarmee verhoogt de coöperatieve bank voor de tweede keer in korte tijd zijn rente: nauwelijks drie maanden geleden maakte de Rabobank al bekend de negatieve spaarrente af te schaffen.

De recente renteverhogingen hebben alles te maken met de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank om de inflatie te beteugelen. Daarbij wordt de theorie gehanteerd dat een hogere rente lenen duurder maakt, waardoor consumenten minder uitgeven en de vraag naar producten en diensten vervolgens afneemt. Deze verminderde consumentendrang zou er tot slot voor moeten zorgen dat de prijzen minder hard stijgen.

De verhogingen betekenen niet alleen dat banken weer geld ontvangen voor het stallen van hun geld bij de ECB, maar ook dat ze meer rente moeten betalen als ze geld van de ECB willen lenen. Dat maakt het voor banken dus gunstiger om geld van spaarders aan te trekken.

Rabobank verhoogt wederom spaarrente

“Afgelopen zomer hebben we afscheid kunnen nemen van de negatieve rente”, legt Bas Brouwers (waarnemend groepsdirectievoorzitter Rabobank) uit. “De ontwikkelingen in de markt sindsdien maken dat we nu na jaren van rente daling de variabele spaarrente weer kunnen verhogen voor onze klanten.”

De rente-aanpassing zal gelden voor klanten met een spaarrekening met variabele rente. Op particuliere en zakelijke spaarrekeningen met een variabele rente vergoedt Rabobank vanaf 1 december 2022 een rente van 0,25%.