Triodos en ABS zoeken samenwerking op om ecologische impact te vergroten

02 november 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Triodos Bank en Alternative Bank Switzerland hebben bekendgemaakt de komende drie jaar gezamenlijk duurzame bedrijven te willen financieren. De banken richten zich daarbij op duurzame energie, duurzaam vastgoed, biologische landbouw en de zorg- en onderwijssector in met name Nederland, België en Duitsland. De partners hebben zichzelf als doel gesteld om samen €200-300 miljoen aan positieve impact te financieren.

Met deze overeenkomst willen Triodos en Alternative Bank Switzerland (ABS) hun positieve maatschappelijke en ecologische impact vergroten. Voor ABS creëert het een extra mogelijkheid om geld van zijn aandeelhouders en klanten te besteden aan het ondersteunen van positieve initiatieven. Triodos stelt de samenwerking als een kans te zien om grotere projecten te realiseren en daarmee de transitie naar een duurzame economie te versnellen.  

Beide banken zijn lid van de Global Alliance for Banking on Values (GABV), een netwerk van onafhankelijke banken die financiering gebruiken om duurzame economische, sociale en ecologische ontwikkeling te realiseren. Triodos en ABS leggen uit dat de samenwerking een volgende stap is om de banden tussen de ethische banken te versterken binnen het GABV-partnerschap. “Dit is nodig om een meer verantwoord en duurzaam financieel en economisch systeem te bevorderen.”

Triodos en ABS zoeken samenwerking op om ecologische impact te vergroten

Het is de bedoeling dat beide partijen voor minimaal 30% deelnemen aan elke financiering. De financieringsarrangementen kunnen variëren van €10 tot maximaal €50 miljoen per investering. Triodos zal daarbij optreden als arrangeur en agent namens ABS, dat naast Triodos zal participeren in de financiering.

Cruciale rol

“Als leden van de GABV hebben we een gemeenschappelijk doel”, legt Triodos CCO Jacco Minnaar uit. “Geld van onze klanten laten werken voor positieve sociale, ecologische en culturele verandering. De financieringsbeslissingen van nu zijn van invloed op de kwaliteit van de samenleving en de levensomstandigheden voor de komende decennia.”

“Met deze bijzondere samenwerking onderstrepen we de cruciale rol van de financiële sector in deze transitie en laten we zien welke impact nodig is door samen te werken”, besluit Minnaar. Woorden waar Nicole Bardet (lid van de Raad van Bestuur van ABS) zich bij aansluit. “Om de transformatie van een duurzame samenleving en economie te versnellen, zijn grensoverschrijdende krachten nodig. Onze aandeelhouders steunden deze visie al een paar jaar geleden”, vult Bardet aan.