BLG Wonen koppelt met nieuw initiatief financieringsvoorwaarden aan ‘sociaal’ puntenstelsel

23 november 2022 Banken.nl 3 min. leestijd

Om het middenhuur-segment in de vrije sector betaalbaar te houden, introduceert BLG Wonen in het eerste kwartaal van 2023 de Verhuurhypotheek. Middels deze hypotheek moeten verhuurders de huurprijs baseren op het puntenstelsel, in ruil voor gunstige financieringsvoorwaarden.

Daarmee is BLG Wonen de eerste geldverstrekker die inspeelt op de plannen van minister Hugo de Jonge om het aandeel van de middenhuur te vergroten, door meer huurwoningen uit de vrije sector onder het puntenstelsel te brengen op een manier die ook voor verhuurders interessant is.

Het puntensysteem komt over van de sociale huurwoningsector, waar de huur wordt berekend op basis van een x aantal punten. In de puntenberekening wordt onder meer gekeken naar de oppervlakte, keuken- en douchevoorzieningen, buitenruimtes en het energielabel.

Een nieuwe woning van zo’n 60 vierkante meter met luxe badkamer en keuken, energielabel A en balkon, zou volgens het nieuwe systeem 188 punten waard zijn – een aantal punten waar maandelijks een huurprijs van €1000 tot €1250 voor mag worden gevraagd.

Woekerhuren

“Vanwege de hoge huren in de vrije huursector loopt een toenemend aantal huurders vast”, legt Franke Soede (directeur BLG Wonen) uit. “Door van verhuurders te verlangen dat zij de huurprijs bepalen aan de hang van het puntenstelsel in ruil voor gunstige productvoorwaarden, willen wij een actieve bijdrage leveren aan een betaalbare huurwoningmarkt en woekerhuren tegengaan.”

De hypotheekverstrekker heeft in zijn Woontoegankelijkheidsmonitor berekend dat bij 54% van de woningen in de vrije huursector de huur hoger is dan volgens het landelijke puntenstelsel redelijk zou zijn. De huur van deze woningen is gemiddeld 29% te hoog. Door deze hoge huren betalen huurders gemiddeld 42% van hun besteedbare inkomen aan woonlasten.

Overschrijding van huurprijzen in vrije sector

Controle

Middels de Verhuurhypotheek van BLG Wonen kunnen verhuurders in de vrije huursector de huurprijs op het puntenstelsel baseren. Het nieuwe financieringsproduct is bedoeld voor mensen die een huis willen aanhouden of kopen om te verhuren. In 2021 werden 51.000 woningen gekocht door investeerders om uiteindelijk verhuurd te worden.  

In ruil daarvoor krijgen ze gunstige financieringsvoorwaarden, bijvoorbeeld over de mate waarin de woning in verhuurde staat gefinancierd kan worden, de looptijd of de rentevaste periode. Middels het taxatierapport en het huurcontract controleert de Volksbank-dochter of het puntenstelsel ook daadwerkelijk wordt toegepast.

Jarenlange prijsstijging in vrije huursector

Hoge huurlasten aanpakken

Het behoud van een vrije huursector is volgens Soede “ontzettend belangrijk” voor een gezonde woningenmarkt. De BLG Wonen directeur legt uit dat huurwoningen voorzien in een grote behoefte, zoals voor starters of alleenstaanden na een scheiding. “Uit onze Woontoegankelijkheidsmonitor blijkt bovendien dat de toegankelijkheid in de vrije huursector (65%) veel hoger is dan in de koopsector (24%). Dat is een goed teken.”

“Tegelijkertijd zien we ook de schaduwkanten. Door het hoge aantal verhuisbewegingen in die markt, is de kans weliswaar groot dat men snel iets vindt, maar de tijdelijke huurcontracten leiden vaak tot hoge aanvangshuren. Aan die hoge huurlasten willen wij iets doen, zonder de vrije huursector te verkleinen”, besluit Soede.