Leaders in Sustainable Finance Event: ‘Dit smaakt naar meer’
Voor velen was het een unieke gewaarwording op het Leaders in Sustainable Finance Event. Afgezanten van NGO’s en financiële instellingen die middels speed dialogues aandachtig naar elkaar luisterden. Conclusie? Men heeft meer gemeen dan sceptici van te voren zouden verwachten.
Eenieder op het event realiseert zich namelijk zeer goed dat het huidige tempo van de duurzaamheidstransitie te laag ligt. Om te voorkomen dat de wereld met meer dan 1,5 graad opwarmt, benadrukte NVB-voorzitter Medy van der Laan in haar openingsspeech dat er goed moet worden nagedacht over de ordening van de economie, en over het effect van klimaatverandering op ons leven én de economie.
Geld op de juiste plekken is daarbij volgens Van der Laan van essentieel belang. In andere woorden: de financiële sector is de aanjager van verandering. Maar hoe motiveer je financiële instellingen om de transitie te versnellen? Met een stok, of juist met een wortel? Het is de precies de vraag die centraal stond op het Leaders in Sustainable Finance Event.
Een vraag die de organisatoren beantwoord hoopten te krijgen middels meerdere paneldiscussies, keynote sprekers, een live interview, een voorbeeld uit de praktijk (Tata Steel) én speed dialogues. Een vol programma dus om dit onderwerp vanuit meerdere invalshoeken zo goed mogelijk te bespreken.
Smaakt naar meer
En dat leverde genoeg stof tot nadenken op. Want hoe blijf je als financiële instelling betrokken bij een bedrijf dat (nog) niet duurzaam is. Desinvesteren om een statement te maken? Of juist aan boord blijven – daarover transparant communiceren met de buitenwacht – om de plek aan tafel niet te verliezen en het bedrijf van binnenuit proberen te veranderen?
Het was slechts één van de stellingen, waaruit blijkt dat de oplossing voor een snellere transitie lang niet altijd in beton gegoten is. Denk bijvoorbeeld ook aan vragen of transparantie het duurzaamheidsproces hindert of niet, of het stellen van harde absolute targets van toegevoegde waarde is en in hoeverre meer wet- en regelgeving het juiste pressiemiddel is om de transitie te versnellen.
Meer dan genoeg materie om de dag mee door te brengen dus. En dat was niet het enige wat het evenement interessant maakte. De aanwezigheid van maar liefst achttien vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties (waaronder Extinction Rebellion, WWF, Natuur & Milieu, Oxfam Novib en Fossielvrij NL) was ook opvallend.
Het zorgde niet alleen voor kritische vragen, maar juist ook voor verbinding. Bij de speed doalogues bleek namelijk dat de afgezanten van financiële instellingen en ngo’s meer met elkaar gemeen hebben dan zij zelf wellicht van te voren verwacht hadden. Revoluties beginnen met een goed gesprek, werd aan een van de tafels zelfs gezegd. Hoewel men lang niet altijd hetzelfde over het onderwerp (en de oplossing) dacht, werd wel één ding duidelijk: deze gesprekken smaken naar meer.
Geslaagd
Een conclusie die gedeeld wordt door de organisatoren. Zo laat Tom van den Dool (Leaders in Finance Events) weten terug te kijken op een geslaagd evenement. “Ik denk dat we er echt goed in zijn geslaagd om een programma te organiseren dat verhelderend én inspirerend was.”
“Het meest unieke waren wat mij betreft de speed dialogues met achttien vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Ik heb zowel van deze organisaties, als van een veelvoud aan kandidaten vernomen dat de gesprekken goed bevielen. Ik hoop dat we met het event een kickstart hebben gegeven aan een betere relatie tussen ngo’s en financiële instellingen. Alleen samen lossen we de crisis op.”
Het evenement is mede mogelijk gemaakt door AF Advisors, CMS, Protiviti, Triodos Bank, Achmea, Nederlandse vereniging van Banken en DUFAS.