Milieuorganisaties voeren druk op ING verder op

17 maart 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Fossielvrij NL en Milieudefensie zijn teleurgesteld over het onlangs gepresenteerde klimaatbeleid van ING. Fossielvrij NL plaatste een week geleden al een oproep (en bijbehorende petitie) in de Volkskrant, om de bank op te roepen te stoppen met het financieren van fossiele brandstoffen. De organisaties kondigen nu aan de druk verder op te voeren, en laten weten op zondag 23 april met nieuwe acties te zullen komen.

“Met de babystapjes die ING nu zet, komen we er niet”, start Fossielvrij NL-oprichter Liset Meddens haar betoog. “ING blijft nog steeds volop olie- en gasbedrijven financieren. Ook blijven investeringen in nieuwe fossiele infrastructuurprojecten zoals LNG terminals, volop mogelijk. Dit ketent ons vast aan een fossiele toekomst die een leefbare wereld bedreigt.”

De milieuorganisaties beschuldigen ING ervan om jaarlijks €9 miljard in fossiele bedrijven en projecten te investeren. Meddens roept ING dan ook op om te stoppen met het financieren van olie en gas. De bank zou volgens haar juist flink moeten inzetten op klimaatoplossingen. Om ING daartoe te bewegen moet de druk volgens Meddens verder opgevoerd worden, en daarom kondigen de milieuorganisaties nu nieuwe acties aan.

Milieuorganisaties voeren druk op ING verder op

“Op 23 april, een dag voor de aandeelhoudersvergadering van ING, laten we daarom met Fossielvrij NL, Milieudefensie en Extinction Rebellion van ons horen voor het ING-hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost tijdens de brede manifestatie genaamd ‘Tem de Leeuw’.

Doen jullie genoeg?

Afgelopen week reageerde Arnaud Cohen Stuart (hoofd Bedrijfsethiek) namens ING op de Volkskrant-oproep om de stekker uit de fossiele brandstof-industrie te trekken. Stuart beargumenteerde onder meer dat ING liever geen afscheid van zijn klanten neemt, omdat men anders zijn invloed zou verliezen in het verduurzamingsproces van de klant.

Daarnaast stelde hij dat ING de afgelopen jaren de financiering van hernieuwbare energie heeft opgeschroefd. Hij pleitte er dan ook voor dat de oproep niet ‘stop nu’ moest zijn, maar ‘doen jullie genoeg?’.

“We waarderen het dat klimaatactivisten ons scherp houden en we gaan graag de dialoog met hen aan over de praktische invulling van wetenschappelijke klimaatscenario’s. Maar het per direct stoppen met olie en gas staat daar niet in”, aldus Stuart.

De klimaatplannen van ING zijn hier te vinden.