FNV: ‘Staking ING opgeschort na verbeterd eindbod bank’

04 april 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De FNV heeft aangekondigd verdere acties voorlopig op te schorten na een verbeterd eindbod van ING voor de nieuwe cao. Dat betekent da de geplande staking van vandaag in Amsterdam niet doorgaat.

“Wij gaan het nieuwe bod van ING nu eerst bestuderen en bespreken met onze leden”, legt FNV Finance-bestuurder Duygu Akcay uit. “Zij mogen daarna bepalen of ze het acceptabel vinden of dat we verder gaan met de stakingen. Over ongeveer anderhalve week zal dat duidelijk zijn.”

De acties van de medewerkers hebben volgens Akcay in ieder geval effect gehad. Waar de directie in oktober slechts 2% loonsverhoging bood, gaat ze nu verder dan ze ooit van plan was.”

Staking ING opgeschort na verbeterd eindbod bank

Staken loont

In het verbeterde bod worden de werknemers als de cao ingaat direct gecompenseerd voor de inflatie. De mensen die het hardste worden getroffen door de dalende koopkracht, ontvangen ook een “substantieel” betere loonsverhoging. Daarmee voldoet ING aan de belangrijkste twee eisen van het personeel en de vakbonden.

Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Medewerkers van de bank hielden al ruim een half jaar “publieksvriendelijke acties”, waarna men de afgelopen weken de druk verder opvoerde door daadwerkelijk het werk neer te leggen.

“Door onze acties is het de directie duidelijk geworden dat ze de medewerkers serieuzer moet nemen dan dat ze deed”, vervolgt Akcay haar uitleg. “Dat dit eindbod er ligt, is dan ook te danken aan de acties van de mensen. Zo zie je maar dat ook actievoeren in de financiële sector loont. Of het genoeg is, is aan de leden.”

Reactie ING

Middels een reactie laat ING weten het te waarderen dat de FNV en CNV de stakingen hebben opgeschort. De bank benadrukt dat men met het nieuwe bod waardering en perspectief wil bieden aan al zijn medewerkers.

“We betreuren het dat er in de afgelopen periode onzekerheid is ontstaan bij medewerkers. Met dit eindbod hopen we deze periode achter ons te laten”, aldus de bank.