ING start panel om financiële gezondheid Gen Z’ers te verbeteren

06 april 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Er gaat een wereld voor je open als je achttien bent. Je mag ineens stemmen, je maakt de overstap naar het hoger onderwijs en gaat op jezelf wonen. Kortom, je bent nu volwassen en wordt geacht je eigen broek op te kunnen houden. Ook als het gaat om je geldzaken. Uit onderzoek van ING onder ruim vijfhonderd 18 tot 25-jarigen blijkt echter dat jongvolwassenen hun financiële verantwoordelijkheden ingewikkeld en zwaar vinden.

De financiële uitdagingen waar de Generatie Z’ers mee geconfronteerd worden zijn ook niet mals: de hoge inflatie, de woningcrisis en de stijgende energieprijzen maken het hen bepaald niet makkelijker.

Hoewel het onderzoek aantoont dat een ruime meerderheid van de jongvolwassenen vertrouwen heeft in hun inkomsten- en uitgavenbalans, wil de doelgroep graag leren om bewuster om te gaan met hun geld. Om die reden start ING een panel met jongvolwassenen van generatie Z met het doel om samen duurzame initiatieven op het gebied van financiële gezondheid te ontwikkelen. Het panel is heel 2023 actief.

18 tot 25-jarigen hebben zorgen om hun financiele situatie

Vrijheid

Uit het onderzoek blijkt dat de doelgroep de noodzaak voelt om nu financieel gezond te zijn, zodat ze toekomstige financiële zorgen kunnen vermijden. Financiële gezondheid zorgt ervoor dat ze leuke dingen kunnen doen, geen schulden hebben en van hun vrijheid kunnen genieten. Financiële gezondheid wordt echter geassocieerd met negatieve aspecten zoals stress, schulden, armoede, inflatie en zelfs depressie.

“Het onderzoek laat zien dat jongvolwassenen financiële gezondheid koppelen aan vrijheid”, legt Karin Wartena (specialist in de financiële gezondheid van jongvolwassenen bij ING) uit. “Dat is een duidelijk kenmerk van deze generatie. Ze zoeken naar mogelijkheden om ondanks de inflatie het gevoel van financiële vrijheid te kunnen bereiken en hun levenstandaarden te kunnen behouden.”

Inkomsten & uitgaven van jongvolwassenen

En dat is niet – zeker in de huidige tijden – zomaar gelukt. Zo blijkt uit het onderzoek onder meer dat bijna 60% van de respondenten als gevolg van de inflatie moeten besparen op hun uitgaven. Bijna een kwart van de jongvolwassenen komt aan het einde van de maand zelfs geld tekort. Desondanks (of juist daarom) geeft slechts 1 op de 3 Gen Z’ers aan over een langetermijnplan voor toekomstige financiën te beschikken.

Tegelijkertijd hebben zes op de tien jongvolwassenen er vertrouwen in dat hun inkomsten en uitgaven in balans zijn. Bijna twee derde (64%) stelt bewust bezig te zijn met de eigen financiële situatie en acht het belangrijk om up-to-date te blijven met nieuws over geld en over het vinden van een financiële balans. Voor tips over hoe om te gaan met geld, klopt men vooral bij hun ouders of vrienden aan.

Balans inkomsten en uitgaven en Financiële kennis

Panel Gen Z

Om een bijdrage te kunnen leveren aan een financieel gezonde(re) generatie is ING het panel ‘Gen Z’ gestart. Wartena benadrukt dat de huidige generatie – de zogenaamde Gen Z’ers – een doelgroep is met unieke uitdagingen en doelen. “Ze groeien op in een wereld waarin er nog nooit zoveel veranderde aan de manier waarop we betalen en hoe we worden blootgesteld aan verleidingen.”

“Over het algemeen zijn ze zelfredzaam in het zoeken naar financiële tips”, vervolgt ze haar uitleg. “Maar toch vervullen hun leeftijdsgenoten, naast ouders, een belangrijke rol als het gaat om financiële educatie. Als we deze generatie willen helpen financieel gezond)er) te worden, dan moeten we ze een stem geven. Alleen door ze te betrekken bij de dingen die we doen, kunnen we ze écht helpen.”

Het panel is al van start en zal heel 2023 actief blijven. Het doel van het panel is om samen met 21 jongvolwassenen van generatie Z duurzame initiatieven te ontwikkelen waartoe alle jongvolwassenen in Nederland toegang hebben.