Nesrine (DNB) over haar werk als beleidsmedewerker duurzaamheid

10 mei 2023 Banken.nl 4 min. leestijd

Hoe is het om als beleidsmedewerker duurzaamheid bij De Nederlandsche Bank te werken? Nesrine vertelt over haar werk, de uitdagingen die daarbij komen kijken, hoe zij in haar functie terecht is gekomen en wat haar motiveert.

"Na mijn bachelor pedagogische wetenschappen wist ik al snel dat ik me wilde bezighouden met grotere maatschappelijke vraagstukken. Denk aan conflicten en kansen in het onderwijs, bij voorkeur binnen een internationaal kader. Daarom koos ik voor een master International Development aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik me niet alleen verdiepte in internationale ontwikkelingen op sociaaleconomisch gebied, maar ook in thema’s als gender en duurzaamheid."

"Vanwege mijn brede interesse besloot ik een open blik te houden en me te oriënteren op verschillende sectoren. Ik wilde me niet alleen richten op ngo's zoals vanuit mijn studie wellicht voor de hand zou liggen. Mijn moeder heeft een economische achtergrond en is een tijdje bij DNB gedetacheerd geweest. Zij is nog altijd erg enthousiast over die tijd."

Nesrine, Beleidsmedewerker Duurzaamheid, De Nederlandsche Bank

"Door haar ontdekte ik dat er ruimte is voor sociale profielen bij de bank. Er werken mensen met allerlei studieachtergronden, zelfs sterrenkundigen! Dat ik bij een financiële instelling als DNB zou kunnen werken aan complexe vraagstukken en daarmee maatschappelijke impact kon maken, sprak me enorm aan."

Duurzaamheid in de bedrijfsvoering in brede zin

"Als beleidsmedewerker duurzaamheid in de interne bedrijfsvoering houd ik me bezig met duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Van betrokkenheid bij grote projecten zoals de renovatie van het kantoor aan het Frederiksplein en de energievoorziening tot de CO₂-voetafdruk van DNB en de verduurzaming van de dagelijkse catering. Hoe maken we onze impact zichtbaar en meetbaar? En belangrijker: hoe kunnen we onze negatieve impact verkleinen en onze positieve impact vergroten?"

"Hiervoor heb ik contact met collega’s binnen de hele bank maar ook met collega’s van andere Europese centrale banken. Daarnaast werk ik samen met veel verschillende partijen om duurzaamheidsambities te realiseren op het gebied van milieu, inclusie, diversiteit en social return om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

"Als kind fietste ik langs de bank en dacht ik: daar ligt het goud! Dat maakte altijd veel indruk. Nu werk ik er – hoe gaaf is dat?"

"Ik kijk ontzettend uit naar de verhuizing naar ons ‘nieuwe oude’ pand aan het Frederiksplein in 2024. De ronde toren die destijds is aangebouwd, is gedemonteerd en krijgt een nieuwe sociale bestemming in Amsterdam. Het gerenoveerde gebouw zal voor een deel ook publiek toegankelijk zijn en het leuke daarvan is, is dat we daar dan kunnen vertellen over wat we doen. Ik ben er trots op om deel uit te maken van een organisatie die zich inzet voor een duurzame economie en duurzaam nalatenschap belangrijk vindt."

Het verschil maken binnen actuele thema’s

"Toen ik bij DNB startte, ben ik erg warm ontvangen. Iedereen wil een praatje met je maken en als je ergens vragen over hebt, staan er zo tien collega’s voor je klaar. Ik krijg veel energie van de mensen om me heen, vandaar mijn grote interesse voor sociale studies en gedragswetenschappen. Ik wil altijd weten wat mensen drijft en waarom."

"Daarnaast kan ik bij DNB mijn kennis en kunde inzetten en het verschil maken als het gaat om actuele thema’s. Er is veel specialistische kennis binnen de bank, wat ontzettend inspirerend is. Daarbij werk ik bij DNB binnen een internationale omgeving en kan ik me daar verder in ontwikkelen. Zeker omdat het thema duurzaamheid geen Nederlands, maar een internationaal agendapunt is."

"Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Vroeger fietste ik als kind langs de bank en dacht ik: daar ligt het goud! Dat maakte altijd veel indruk. Nu werk ik er, en dat had ik nooit gedacht. Aan mensen met ambitie die willen bijdragen aan actuele maatschappelijke thema’s en duurzame welvaart wil ik meegeven dat er binnen de bank veel mogelijk is, welke studieachtergrond je ook hebt."