Noah Lens over zijn traineeship bij De Nederlandsche Bank

23 mei 2023 Banken.nl 3 min. leestijd

Hoe is het om als trainee bij De Nederlandsche Bank te werken? Noah vertelt over zijn werk, de uitdagingen die daarbij komen kijken, hoe hij in zijn functie terecht is gekomen en wat hem motiveert.

"Tijdens mijn tweede master entrepreneurship schreef ik mijn scriptie over de kernfactoren van een potentiële centrale bank-digitale valuta. Ik vond dat toen zo’n interessant onderwerp dat ik dacht: waar vind ik een baan waar ik hiermee verder kan? DNB kwam al snel naar boven, en ik ben toen bewust gaan kijken naar het DNB Traineeship."

"Ik vind zelfontwikkeling erg belangrijk en binnen DNB zijn er zoveel mogelijkheden. Met dit traineeship krijg je de unieke kans om kennis te maken met verschillende afdelingen en werkzaamheden. En los van het feit dat je je tijdens het traineeship breed kunt ontwikkelen, is de maatschappelijke impact die je daarbij levert voor mij ook een hele belangrijk drijfveer geweest. Nog steeds ben ik me dagelijks bewust van de speciale taak die we bij DNB hebben en de manier waarop ik mijn steentje kan bijdragen."

Noah Lens, Trainee, DNB

De wet in duiken

"In eerste instantie hoopte ik dat ik iets kon gaan doen met betalingsverkeer, digitale valuta van een centrale bank en cryptocurrencies. Maar toen ik met mijn eerste plaatsing terechtkwam bij het Expertisecentrum Markttoegang (ECM) binnen de divisie Toezicht Horizontale Functies & Integriteit, was ik daar eigenlijk ook blij mee."

"Het is iets heel anders, maar dat biedt mij juist ook weer een ander perspectief. Hier krijg ik bijvoorbeeld te maken met vergunningsaanvragen, ontheffingen en verklaringen van geen bezwaar (vvgb’s) – casuïstiek waarbij ik echt de wet in moet duiken."

"Ik ging er blanco in, maar ik was al snel in staat om zelf analyses op te stellen en bij te dragen in beoordelingen op basis van de Wet Financieel Toezicht. Vooral rondom de vvgb’s doe ik veel zelfstandig werk: ik ben de eerste behandelaar en het aanspreekpunt voor zowel de interne als externe communicatie."

Vragen stellen, kansen grijpen

"Hoewel ik vanuit mijn studie helemaal geen juridische achtergrond heb, kreeg ik hier wel meteen de kans om hands on mee te werken. Dat kwam ook wel doordat ik zelf erg geïnteresseerd ben en veel vragen stel. Ik heb te maken gekregen met uiteenlopende juridische casuïstiek, en ik vind het mooi om te zien dat ik daarin al zo’n progressie heb geboekt. Mijn mening wordt serieus genomen, waardoor ik me het werk ook snel eigen heb kunnen maken."

"Mijn mening wordt serieus genomen, waardoor ik me het werk ook snel eigen heb kunnen maken."

"Wat ik bovendien heel interessant vind – aan zowel mijn plaatsing als DNB in het algemeen – is het internationale aspect. Zo heb ik al tijdens mijn eerste plaatsing bij het ECM de kans gekregen om mee te gaan naar een internationale meeting in Frankfurt bij de Europese Centrale Bank."

"Daar waren ook andere Europese centrale banken aanwezig, en wij werden als DNB gevraagd om onze opinie te geven over verschillende onderwerpen die te maken hebben met onze functie aan de poort bij het ECM. Ik had niet verwacht dat ik al zo snel mee mocht met dat soort dingen, heel gaaf dat ik die kans heb gekregen."

Elke dag een beetje beter

"Vanaf begin mei start ik met mijn nieuwe plaatsing op de afdeling toezicht Europese Banken in het ING team. Deze plaatsing is gericht op het toezicht houden op één van de systeembanken, in dit geval ING. In mijn eerste plaatsing heb ik nog geen toezicht gehouden op een bank dus dit is voor mij weer een compleet nieuwe ervaring. Daar heb ik erg veel zin in!"

"Ik ben breed opgeleid vanuit mijn studie en breed geïnteresseerd. Mijn motto is: elke dag 1% beter zijn dan gisteren. En met het DNB Traineeship krijg je ook daadwerkelijk de kans om elke dag iets nieuws leren over het hele monetaire systeem en beter te worden in wat je doet."

"Een open houding draagt daar juist aan bij – ook zeker op sociaal gebied. Zo zit ik zelf bijvoorbeeld ook nog in de feestcommissie van JongDNB. Die sociale dynamiek binnen de organisatie spreekt me heel erg aan; DNB is voor mij een plek waar ik echt mezelf kan zijn."