Cryptosector wederom in verlegenheid gebracht na schikking Binance

24 november 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Amper twee weken na de veroordeling van FTX-topman Sam Bankman-Fried, is de cryptosector opnieuw opgeschud door een schandaal. Ditmaal heeft Binance een schikking getroffen in het strafrechtelijk onderzoek dat in de Verenigde Staten loopt. Het platform moet $4 miljard betalen én topman Changpeng Zhao wordt verplicht om af te treden.

The Securities and Exchange Commission beschuldigde Binance van fraude. Het cryptoplatform en diens oprichter Changpeng Zhao zouden publiekelijk hebben gezegd dat Amerikaanse klanten niet meer via Binance.com konden handelen, maar alleen nog via Binance.us. Achter de schermen konden vermogende klanten volgens de SEC echter nog steeds via Binance.com handelen, waarmee het cryptobedrijf een ongeregistreerde effectenhandel zou runnen.

Daarnaast zou Binance in het geheim miljarden dollars hebben doorgesluisd naar een ander bedrijf dat eigendom is van Zhao.

Cryptosector wederom in verlegenheid gebracht na schikking Binance

"Zhao en Binance waren betrokken bij een web van misleiding, belangenverstrengeling, geheimhouding en welbewuste ontduiking van de wet", stelde de toezichthouder in juni. "Zhao en Binance misleidden investeerders over risicocontroles en handelsvolumes, terwijl ze verborgen wie de controle had over het platform. Ze verzwegen zelfs waar geld van investeerders en cryptomunten werden bewaard."

Inmiddels heeft Zhao voor een rechtbank in Seattle schuldig gepleit aan het overtreden van enkele wetten, waaronder die tegen witwassen. Omdat men een schikking overeen is gekomen hoeft Binance zijn werkzaamheden niet op te schorten.

Nederland

Ook in Nederland rommelde het tussen Binance en De Nederlandsche Bank. Het bedrijf ontving in juli vorig jaar een boete van €3,32 miljoen omdat het zonder registratie actief was. Binance probeerde het nog wel, maar zou er nooit in slagen om de juiste vergunning te bemachtigen van de toezichthouder. Daartoe besloot het cryptoplatform de Nederlandse markt te verlaten en bood het zijn klanten een overstap aan naar Coinmerce - Coinmerce groeide daardoor uit tot één van de grootste cryptobedrijven van Nederland.