Cristiano Ronaldo aangeklaagd vanwege Binance-samenwerking

30 november 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Een groep beleggers heeft in Amerika een class action rechtszaak aangespannen tegen Cristiano Ronaldo. De bekende voetballer wordt verweten dat hij in het verleden het middelpunt vormde van een NFT-promotiecampagne van het inmiddels dubieuze Binance. Hierdoor zou hij mede verantwoordelijk zijn voor de verliezen die beleggers op het platform hebben geleden.

Om precies te zijn wordt Ronaldo ervan beschuldigd dat hij “het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten in samenwerking met Binance heeft bevorderd, ondersteund en/of er actief aan heeft deelgenomen”.  

Het cryptoplatform ging medio 2022 een meerjarige samenwerking aan met de topvoetballer om een reeks van zijn eigen nonfungible tokens (NFT’s) te promoten. De campagne zou een succes blijken; het aantal online zoekopdrachten naar Binance zou sindsdien met maar liefst 500% zijn toegenomen.

Cristiano Ronaldo aangeklaagd vanwege Binance-samenwerking

Die populariteit zou er echter vooral toe hebben geleid dat nieuwe beleggers het platform – naast de Ronaldo-NFT’s –  gebruikten voor andere doeleinden. Hierbij moet vooral gedacht worden aan de handel met niet-geregistreerde effecten, waaronder Binance’s eigen BNB-coin.

De beleggers zijn van mening dat Ronaldo op de hoogte was, of had moeten zijn, dat Binance niet-geregistreerde crypto-effecten verkoopt. Zo vindt men dat Ronaldo, “gezien zijn investeringservaring en financiële middelen” externe adviseurs had moeten raadplegen om te achterhalen met welk bedrijf (en het bijbehorende dienstenaanbod) hij zaken deed.

Daarnaast wijzen de aanklagers op een waarschuwing van de Securities and Exchange Commission aan beroemdheden over het openbaar maken van ontvangen betalingen voor het promoten van cryptocurrencies. Een verplichting waaraan Ronaldo zich niet aan zou hebben gehouden.  

Al met al komt het er dus op neer dat de beleggers zich misleid voelen. Middels de class action (een groepsvordering) hopen ze nu een deel van hun verliezen terug te zien die ze op het Binance-platform hebben geleden.