AFM tikt Pensioenfonds Detailhandel op de vingers vanwege te late en onjuiste pensioeninformatie

15 december 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Pensioenfonds Detailhandel heeft door de Autoriteit Financiële Markten een bestuurlijke boete opgelegd gekregen van €136.000. Het pensioenfonds heeft volgens de toezichthouder niet alleen nagelaten om zijn deelnemers wettelijke verplicht informatie toe te sturen, bovendien zou de informatie die het wel verstuurde in sommige gevallen zelfs onjuist zijn. Al met al heeft het pensioenfonds vijf informatieverplichtingen overtreden.

In de Wet toekomst pensioenen zijn verschillende informatieverplichtingen voor pensioenfondsen opgenomen. Zo wordt van hen verwacht dat zij deelnemers (de ‘klanten’ van pensioenfondsen) tijdig informatie sturen bij de start en beëindiging van de pensioenregeling, en moet de verstrekte informatie correct, duidelijk en evenwichtig zijn.

Nu de pensioensector aan de vooravond staat van de grootste transities in zijn geschiedenis, verwachten toezichthouders dat pensioenuitvoerders hun deelnemers tijdig en volledig informeren. Onder meer over de gevolgen van de transitie en de keuzes die deelnemers nu zelf dienen te maken met betrekking tot hun pensioen. Goede informatieverstrekking is daarom een van de kernpunten van het pensioentoezicht van de AFM.

AFM tikt Pensioenfonds Detailhandel op de vingers vanwege te late en onjuiste pensioeninformatie

Uit onderzoek van de toezichthouder is echter gebleken dat Pensioenfonds Detailhandel tot vijf keer toe de boot in is gegaan. Zo heeft het pensioenfonds te laat brieven verstuurd aan groepen nieuwe deelnemers, aan groepen deelnemers die bij hun werkgever uit dienst gingen en aan groepen bijna gepensioneerden.

Daarnaast heeft het Pensioenfonds Detailhandel aan groepen deelnemers te laat het jaarlijks verplichte UPO (Uniform Pensioen Overzicht) verstrekt. Tot slot heeft het Pensioenfonds Detailhandel in startbrieven aan bepaalde groepen deelnemers onjuiste informatie opgenomen, over bijvoorbeeld de startdatum van hun pensioenopbouw of het opbouwpercentage.

De gevolgen van deze overtredingen kunnen volgens de AFM ernstig zijn. “Zo hebben deelnemers die informatie over hun pensionering te kort voor hun pensioendatum ontvangen, of zelfs daarna, onvoldoende tijd om – vaak impactvolle en complexe – pensioenkeuzes te maken.”

Al met al dus genoeg aanleiding om een boete aan het pensioenfonds uit te delen ter waarde van €625.000. Omdat schuld werd erkend en om te voorkomen dat de ongeveer 1,4 miljoen deelnemers van het pensioenfonds “te zeer door de boete zouden worden geraakt”, besloot de AFM om de boete te verlagen naar €136.000.