Handel in beursgenoteerde bitcoinfondsen ontvangt groen licht van SEC

17 januari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

De Securities and Exchange Commission heeft de handel in beursgenoteerde bitcoinfondsen goedgekeurd. Het besluit van de Amerikaanse beurswaakhond zou ertoe moeten leiden dat het voor beleggers laagdrempeliger wordt om via vermogensbeheerders in bitcoins te handelen.

De SEC stribbelde jarenlang tegen een dergelijk besluit, maar zag zich hiertoe genoodzaakt vanwege een gerechtelijke uitspraak in een door cryptobedrijf Grayscale aangespannen rechtszaak.

Hoewel de voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder Gary Gensler stelt dat de goedkeuring “de meest duurzame weg voorwaarts is”, benadrukt hij wel dat het besluit niet betekent dat de SEC nu bitcoin ondersteunt.

Handel in beursgenoteerde bitcoinfondsen ontvangt groen licht van SEC

“Beleggers moeten voorzichtig blijven met betrekking tot de talloze risico’s die verbonden zijn aan bitcoin en producten waarvan de waarde verbonden is aan crypto”, aldus Gensler.

Morele steun van de SEC of niet; meerdere gerenommeerde financiële instellingen zoals BlackRock, Fidelity en Invesco hebben al aangegeven bitcoin-etf’s aan te bieden.

ETF-handel

Met een ETF (exchange-traded fund) koopt een belegger een aandeel in een complete beursindex (bijvoorbeeld voor de AEX). Een ETF volgt de koerswaarde van de bitcoin zo nauwgezet mogelijk.  Omdat de handel nu via vermogensbeheerders loopt, zijn cryptobeleggers niet afhankelijk van een eigen wallet of van cryptobeurzen.

En daarmee wordt de handel een stuk veiliger, omdat beleggers de afgelopen jaren via de twee manieren veelvuldig de boot zijn ingegaan. Ofwel omdat ze bijvoorbeeld de wachtwoorden van hun wallet kwijtraakten. Ofwel omdat cryptobeurzen niet altijd de betrouwbaarste bedrijven blijken te zijn.