Fyndoo en Five Degrees identificeren vijf trends voor Fintech in 2024

01 maart 2024 Banken.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Wat zijn de belangrijkste trends in de fintechsector voor 2024? Fintechbedrijven Fyndoo en Five Degrees bespreken het in hun nieuwe whitepaper. De onderzoekers stellen dat efficiëntie, duurzaamheid, veiligheid en gebruikerservaring factoren zijn die vaak nagestreefd worden bij het volgen van deze fintechtrends.

Generative AI

Ten eerste gaat de whitepaper van Fyndoo en Five Degrees in op zogeheten Generative AI. Deze vorm van kunstmatige intelligentie, met als voorbeeld Large Language Models (LLMs), transformeert de fintech-sector door nieuwe content te genereren, van tekst tot muziek. De evolutie ervan kan gaan leiden tot een efficiënter, inclusiever en veerkrachtiger financieel ecosysteem.

LLMs zoals ChatGPT maken gebruik van deep learning en zijn veelzijdig in taken zoals copywriting en financiële analyses. In het fintechdomein biedt Generative AI mogelijkheden voor gepersonaliseerde digitale diensten en op maat gemaakte financieringsoplossingen. Het belooft de kloof in leningen te verkleinen door een snelle maar gedegen risicobeoordeling, op basis van transactieactiviteiten en ongestructureerde data.

Fyndoo en Five Degrees identificeren vijf trends voor Fintech in 2024

Hoewel de markt voor Generative AI binnen fintech exponentieel groeit, zijn uitdagingen zoals data-nauwkeurigheid, privacy en integratie in bestaande systemen belangrijk. Een gebalanceerde benadering, gericht op innovatie, beveiliging en regelgeving, is essentieel voor het succesvolle gebruik van generatieve AI in de financiële wereld.

ESG in Fintech

In januari trad de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking, wat aanzienlijke gevolgen had voor banken en geldverstrekkers. Duurzaamheid overstijgt echter regelgeving; klanten verwachten dat financiële instellingen duurzaam handelen en de overgang naar een duurzame samenleving ondersteunen. Hier komt de rol van technologie in beeld: ESG Fintech.

ESG Fintech omvat digitale platforms voor groene investeringen, apps voor het volgen van de ecologische voetafdruk en tools voor het beoordelen van de duurzaamheid van investeringen en leningen. Duurzaamheid wordt geïntegreerd in bestaande bedrijfsprocessen, zoals een acceptatiekader met ESG-criteria en impactgerichte leningsprijzen.

Deze technologische benadering bevindt zich op een cruciaal punt, gestaag groeiend door technologische vooruitgang en een groter bewustzijn voor milieukwesties. Het biedt een unieke kans om financiële operaties te integreren met duurzaamheidsdoelstellingen.

Het gebruik van AI, blockchain en big data in de financiële wereld verbetert de efficiëntie en transparantie van duurzame investeringen, waardoor individuen en organisaties effectief kunnen bijdragen aan duurzaamheidsinspanningen.

Open Banking

Open banking is een disruptieve kracht in de huidige fintechwereld. Het ontstond uit de behoefte aan transparantere financiële transacties en groeide uit tot een dynamische kracht die innovatie, samenwerking en efficiëntie in de sector bevordert.

Dit financiële fenomeen, waarbij derde partijen via API's toegang krijgen tot consumenten- en financiële informatie met expliciete toestemming, heeft als doel innovatie en concurrentie te stimuleren.

Open banking transformeert niet alleen hoe financiële diensten worden aangeboden en gebruikt, maar dient ook als poort naar een meer verbonden, efficiëntere, en klantgerichte financiële wereld.

Collaborative Regulatory Frameworks

Regelgevende kaders spelen een cruciale rol bij het vormgeven van de koers van de industrie. Een opvallende trend is de opkomst van samenwerkende regelgevende kaders, die een coöperatieve aanpak bevorderen tussen regelgevers, industrieleden en andere stakeholders. Deze trend onderzoekt de evolutie van samenwerkende regelgevende kaders in het fintechlandschap.

Samenvattend vertegenwoordigen samenwerkende regelgevende kaders een essentiële ontwikkeling in fintech. Door samenwerking tussen regelgevers en de industrie te bevorderen, creëren deze kaders een omgeving waarin innovatie verantwoord kan gedijen.

Terwijl de fintechindustrie grenzen blijft verleggen, zullen samenwerkende regelgevende benaderingen een cruciale rol spelen bij het waarborgen van een gebalanceerd en adaptief regelgevend landschap, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een duurzame en innovatieve toekomst.

Decentralised Finance

Decentralised Finance (DeFi) is een van de nieuwste transformerende trends in de financiële sector en herdefinieert traditionele opvattingen over bankieren en financiën. DeFi, of Decentralised Finance, verwijst naar een categorie financiële diensten en toepassingen gebouwd op blockchain-technologie, met name op smart contract platforms zoals Ethereum.

Het belangrijkste kenmerk van DeFi is het streven om traditionele financiële systemen, zoals bankieren en lenen, opnieuw vorm te geven en te innoveren op een gedecentraliseerde manier. Dit betekent dat DeFi-toepassingen opereren zonder conventionele tussenpersonen zoals banken, waardoor gebruikers rechtstreeks financiële transacties met elkaar kunnen aangaan via smart contracts.

Decentralised finance hervormt het financiële landschap en biedt een glimp van een meer inclusieve en gedecentraliseerde toekomst. Naarmate het DeFi-ecosysteem volwassen wordt, zullen het aanpakken van uitdagingen en samenwerken met regelgevers essentieel zijn voor duurzame groei. De potentie van DeFi vraagt ​​aandacht van regelgevers, belanghebbenden en gebruikers vanwege de transformerende kracht voor financiële inclusie en innovatie.

Meer weten? Lees hier de whitepaper.

Fyndoo en Five Degrees zijn Nederlandse aanbieders van digitale oplossingen voor financiële dienstverlening,