AFM kondigt start vergunningaanvraag cryptodienstverleners aan

07 maart 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP’s) kunnen vanaf 22 april een aanvraag voor een vergunning of notificatie indienen bij de Autoriteit Financiële Markten. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, kan de vergunning of notificatie per 30 december dit jaar worden gebruikt.

De aankondiging van het aanvraagproces heeft alles te maken met de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR), die per 30 december in werking treedt. De MiCAR is het eerste Europese wetgevingspakket voor het reguleren van crypto’s en aan crypto’s gerelateerde diensten.

De wetgeving richt zich op zowel uitgevers van crypto-activa, als aanbieders van cryptodiensten en moet voor uniforme regels binnen de EU zorgen, waaronder op het gebied van rechtszekerheid, innovatie, beleggersbescherming, marktintegriteit en het garanderen van financiële stabiliteit.

AFM kondigt start vergunningaanvraag cryptodienstverleners aan

Cryptodienstverleners dienen per 30 december te beschikken over een CASP-vergunning of -notificatie om op de Europese markt hun diensten aan te bieden. Bedrijven die al beschikken over een vergunning voor gelijkwaardige diensten of activiteiten, kunnen een CASP-notificatie indienen.

De AFM (de primaire toezichthouder op deze dienstverlening) legt daarnaast uit dat het partijen die bezig zijn met het voorbereiden van een aanvraag de mogelijkheid biedt om een pre-scanprocedure aan te vragen.

“Dit helpt enerzijds om de vergunningaanvraag efficiënter te laten verlopen en anderzijds om wederzijdse kennis over belangrijke onderwerpen op te bouwen”, aldus de AFM.