Marnix van Rij benoemd tot plaatsvervangend bewindvoerder bij IMF

18 juni 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Marnix van Rij wordt per 1 november 2024 benoemd als plaatsvervangend bewindvoerder van de Nederlands-Belgische kiesgroep bij het Internationaal Monetair Fonds.

Van Rij – nu nog staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst – is na een uitbreide selectieprocedure gekozen door een commissie bestaande uit leden van De Nederlandsche Bank, het ministerie van Financiën én externe experts van het IMF zelf. DNB-president en IMF-gouverneur Klaas Knot en minister van Financiën Steven van Weyenberg hebben zijn kandidatuur overgenomen.

Volgens de selectiecommissie beschikt Van Rij over ruime ervaring in de internationale beleidswereld, is hij bedreven in het onderhandelen en leidinggeven en heeft hij uitgebreide kennis van de financiële wereld.

Marnix van Rij benoemd tot plaatsvervangend bewindvoerder bij IMF

Daarnaast omschrijft de commissie Van Rij als teamspeler, een eigenschap waar veel waarde aan wordt gehecht omdat er in de kiesgroep alleen al met zestien landen moet worden samengewerkt (los van de 190 aangesloten IMF-landen).

“Hij is daarnaast iemand die in staat is goede relaties te onderhouden met alle belanghebbenden, en op meerdere niveaus belangen kan afwegen en compromissen kan sluiten”, aldus de lovende woorden van de commissie.

Kiesgroep

De Nederlands-Belgische kiesgroep bij het IMF in Washington heeft een bewindvoerder die afwisselend door Nederland en België wordt geleverd, voor een periode van vier jaar. Er zijn twee plaatsvervangers: één uit Nederland of België, en één uit Oekraïne.

Op dit moment is de Nederlander Paul Hilbers bewindvoerder van de kiesgroep. Hij wordt in november opgevolgd door een Belgische collega.

De Nederlandse plaatsvervangend bewindvoerder is plaatsvervangend lid van de Raad van Bestuur van het IMF. Hij is per november de hoogste vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden bij het IMF en medeverantwoordelijk voor het overbrengen van de Nederlandse standpunten op alle onderwerpen die dagelijks in de IMF-raad van bestuur worden besproken.

De raad van bestuur van het IMF bestaat uit 24 leden, die alle 190 lidstaten van het IMF vertegenwoordigen. De grote landen hebben een eigen stoel, andere landen hebben zich in kiesgroepen verenigd.

De landen die naast Nederland en België in de kiesgroep zitten, zijn Oekraïne, Roemenië, Israël, Luxemburg, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Armenië, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Moldavië, Georgië, Montenegro en Andorra. De Nederlands-Belgische kiesgroep is qua stemgewicht de vierde kiesgroep bij het IMF, na de VS, Japan en China.