Eerste huis kopen? Kies voor persoonlijke benadering

14 juni 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoewel de huidige woningmarkt uitdagend is voor starters, weten sommigen toch hun eerste koopwoning te bemachtigen. Het whitepaper ‘Van droom naar eerste koopwoning’ van Nationale-Nederlanden Bank onthult wat de belangrijkste succesfactoren in die zoektocht zijn.

Aan het onderzoek namen starters deel die in de afgelopen twee jaar hun eerste woning hebben gekocht. Twee op de vijf respondenten gaven aan dat het informele circuit een doorslaggevende rol speelde in hun succes. Dit omvatte persoonlijk contact met verkopers of tips uit hun netwerk over woningen die in de verkoop kwamen. Eén op de acht starters kocht een woning via een bekende.

“Starters nemen steeds meer zelf het initiatief om hun kansen op de woningmarkt te vergroten”, ziet Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken van NN Bank. “Met name jonge kopers kiezen voor een persoonlijke benadering en weten zo hun eerste koopwoning te bemachtigen.”

Eerste huis kopen? Kies voor persoonlijke benadering

Deze kopers, vooral die onder de 25 jaar, blinken uit in initiatief nemen: de helft van hen gaf aan succesvol te zijn door het benutten van het informele circuit. Voorbeelden hiervan zijn het aanbieden van hulp bij verbouwingen, het kennen van buren, of het meesturen van een persoonlijke brief met het bod. Ondanks hun succes vond bijna de helft van de starters de zoektocht naar hun eerste woning moeilijk tot zeer moeilijk.

Verduurzamen

Betaalbaarheid en locatie zijn de belangrijkste criteria voor starters bij het kiezen van een woning, met respectievelijk 64% en 60% van de respondenten die dit aangeven. Opvallend is dat het energielabel slechts voor 19% een prioriteit is.

“Naarmate de zoektocht langer duurt, doen starters concessies op hun wensenlijstje, zoals bij het energielabel”, zegt Mauritsz. “Het is begrijpelijk in deze markt, maar laat je goed informeren over de verduurzamingsmogelijkheden en hoe je die kunt financieren, nu of in de toekomst. Een beter energielabel kan later mogelijk worden, dus vraag ernaar bij je hypotheekadviseur, zodat je weet waar je voor kiest.”

Klik hier om het whitepaper ‘Van droom naar eerste koopwoning’ te downloaden.