Van Lanschot Kempen kondigt nieuwe strategie aan

27 juni 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Van Lanschot Kempen wil zijn winstgevendheid verbeteren. De vermogensbeheerder hoopt dat voor elkaar te krijgen door zijn positie in Nederland en België te versterken en tegelijkertijd door groeikansen in andere Europese markten te benutten.

Dat maakte Van Lanschot Kempen bekend tijdens de strategie-update 'Growing further together' voor beleggers. De financiële doelstellingen voor 2027 zijn ambitieus, daar de vermogensbeheerder op een jaarlijkse groei van 10% in beheerd vermogen mikt. Ook wil het bedrijf de verhouding tussen kosten en inkomsten verbeteren tot een niveau tussen de 67% en 70%.

Daarnaast wordt gestreefd naar een sterke kapitaalpositie met een CET 1-ratio van 17,5% volgens de Basel IV-regels - een maatstaf voor de financiële gezondheid van de bank, waarbij dit percentage over het algemeen als zeer goed wordt beschouwd. Verder wordt het doel voor het rendement op het eigen vermogen verhoogd naar meer dan 18%. Tot slot wil Van Lanschot Kempen het grootste deel van de nettowinst uitkeren als dividend, met een uitkeringspercentage tussen de 70% en 90%.

Van Lanschot Kempen kondigt nieuwe strategie aan

Brede groei

“We hebben de strategische en financiële doelstellingen die we in 2022 hebben vastgesteld, gerealiseerd,” vertelt bestuursvoorzitter Maarten Edixhoven. “We zijn gegroeid, zowel autonoom als door overnames, en hebben onze capital-light propositie behouden. België is naast Nederland onze tweede thuismarkt in private banking geworden dankzij Mercier Van Lanschot.”

De CEO legt verder uit dat de strategie gericht is op duurzame groei en het behouden van vermogen voor klanten en de samenleving. De focus ligt op het benutten van groeikansen in alle klantsegmenten. “Met onze expertise in private banking en onze capaciteiten in investment management en investment banking kunnen we talrijke mogelijkheden voor cross-selling en co-creatie bereiken."

De geplande vooruitgang en groei moeten komen van overnames, meer rendement vanuit de vermogensbeheerders maken en een toename in inleg van bestaande en nieuwe klanten. Zo nam Van Lanschot Kempen het online beleggingsplatform van Robeco over en voegde de bank diverse Belgische partijen bij het eigen label, zoals begin dit kalenderjaar beleggingsadviseur Accuro.

Groene groei

Van Lanschot Kempen zegt ook sterk in te zetten op duurzaamheid. Begin 2024 werden de duurzaamheidsdoelstellingen aangescherpt, met de nadruk op het verminderen van de CO2-voetafdruk en de CO2-intensiteit in alle segmenten en de organisatie als geheel. Deze inzet blijft in de nieuwe strategie onveranderd en vormt volgens de bank een integraal onderdeel van de langetermijnstrategie.