Blinqx en Argenta lanceren Hypotheekcijfer-check

30 juli 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Blinqx en Argenta hebben samen de geverifieerde Hypotheekcijfer-check geïmplementeerd. Met deze nieuwe tool is het voor klanten van de bank eenvoudig mogelijk om op basis van brondata inzicht te krijgen in de betaalbaarheid van hun hypotheek, zowel nu als in de toekomst.

Omdat gebruik wordt gemaakt van geverifieerde klantdata is er een grote mate van betrouwbaarheid voor zowel klant als bank. Naast het hypotheekcijfer wordt de klant wanneer nodig verschillende mogelijke maatregelen, die hij kan nemen, getoond. Hierdoor kan de klant op tijd actie ondernemen om zijn betaalbaarheid goed te houden.

Zo geeft de Hypotheekcijfer-check onder meer inzicht in wat de financiële gevolgen zijn wanneer een klant met pensioen gaat, de aftrekbaarheid van de hypotheekrente eindigt of juist wanneer de einddatum van een hypotheek nadert (en hoeveel er bijvoorbeeld afgelost moet worden op een bepaald moment om een hypotheek betaalbaar te houden).

Blinqx en Argenta lanceren Hypotheekcijfer-check

Tevens kan de bank met deze geverifieerde klantdata in combinatie met de Hypotheekcijfer-check voldoen aan de aangescherpte regelgeving inclusief (rapportage)eisen van de Europese Centrale Bank (ECB) met betrekking tot hun aflossingsvrij portefeuille.

Elke drie jaar

Blinqx heeft de Hypotheekcijfer.nl overigens ontwikkeld naar aanleiding van de actuele eisen van de AFM. Om ervoor te zorgen dat klanten met een aflossingsvrije hypotheek zorgeloos kunnen blijven wonen, eist de toezichthouder namelijk dat hypotheekverstrekkers de financiële situatie van hun klanten elke één tot drie jaar tegen het licht houden al naar gelang het risico voor de klant conform de AFM rekenmethode.

Aanbieders kunnen met de tool hun klanten aantoonbaar inzicht bieden in zijn of haar hypotheeksituatie en verrijken de klantinformatie waarover ze beschikken middels een informatie-uitvraag aan klanten.

Op die manier kan vervolgens bepaald worden welke klanten een toekomstig betaalbaarheidsrisico hebben en dus voortijdig extra aandacht verdienen. Deze tool werkt voor alle hypotheekvormen en niet alleen voor aflossingsvrije hypotheken.