Achmea IM neemt Blue Sky Group Vermogensbeheer over

05 augustus 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Achmea Investment Management heeft het vermogensbeheer van pensioenuitvoerder Blue Sky Group (BSG) overgenomen. BSG kondigde eerder al aan van de afdeling af te willen, zodat het zich volledig kan richten op de uitvoering van de pensioenen van de deelnemers (waaronder KLM, Philips en SNS Reaal).

De overname past in de trend waarin kleinere pensioenfondsen en -uitvoerders aansluiting zoeken bij grotere partijen. De veranderingen in de markt worden mede ingegeven door de invoering van het nieuwe pensioenstelsel.

De overgang naar dit stelsel legt namelijk een aanzienlijke druk op de administratie en IT-systemen van de pensioenfondsen, doordat regelingen individueler worden en er nieuwe eisen zijn aan het informeren van deelnemers. Grote investeringen zijn hiervoor noodzakelijk, waardoor schaalgrootte een belangrijk voordeel kan zijn.

Achmea IM neemt Blue Sky Group Vermogensbeheer over

Zo verklaarde Tom Bottinga (Group CEO van BSG) dat de pensioenuitvoerder bijvoorbeeld te klein was om zelfstandig te kunnen vernieuwen en verduurzamen.

Al met al heeft BSG Vermogensbeheer meer dan 25 jaar ervaring en beheert het zo’n €25 miljard ten behoeve van ruim 55.000 deelnemers.

Achmea IM neemt BSG Vermogensbeheer in zijn geheel over, inclusief het team van 40 professionals, de klanten, het vermogen onder beheer en het fondsenplatform. Achmea benadrukt dat het schrappen van banen niet tot de plannen behoort.

Synergie

De overname zorgt voor een groei van ongeveer 10% van het vermogen onder beheer van Achmea IM. Daarnaast stelt het bedrijf dat de integratie van Blue Sky Group diverse synergievoordelen biedt.

Bianca Tetteroo, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea, verklaart daarnaast dat de overname plaatsvindt op een logisch moment, gezien de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel: “Veel partijen die actief zijn in pensioen- en vermogensbeheer maken nu strategische keuzes.”

“Het doet ons goed te zien dat onze vermogensbeheeractiviteiten een nieuw thuis vinden bij Achmea IM”, vult Caroline Muste-Merks (CEO van BSG Asset Management) haar collega aan. “Onze medewerkers hebben met hun kwaliteit bijgedragen aan de goede resultaten die Blue Sky Group al jaren laat zien, en het is belangrijk dat ze dat ook in de toekomst kunnen blijven doen.”

Laatste formaliteiten

De overname is onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders en afronding van het adviestraject met de betrokken ondernemingsraden. De transactie zal naar verwachting voor het einde van het jaar worden afgerond. De impact op het resultaat en de kapitaalpositie van Achmea als gevolg van deze transactie is, volgens het bedrijf, marginaal.