ING wil amateurvoetbalwereld verduurzamen met circulaire houtbouw

05 september 2024 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Vrijwilligerswerk, toegankelijkheid en diversiteit – het zijn de bekendere thema’s die vandaag de dag spelen binnen en rondom amateurvoetbalclubs. Het (noodzakelijke) onderhoud van het clubgebouw is echter een minder bekend thema, laat staan de verduurzaming daarvan. Onterecht, daar er in Nederland alleen al zo’n 2.900 voetbalverenigingen bestaan met evenveel clubgebouwen. En om al die voetbalclubs te helpen met verduurzamen hebben hoofdsponsor ING en de KNVB hun krachten gebundeld.

De bank en de voetbalbond willen samen een concrete bijdrage leveren aan de verduurzaming van amateurclubs door de verouderde accommodaties te vervangen.

ING zal vanaf september financieringen beschikbaar stellen aan voetbalverenigingen die duurzame nieuw- of herbouw willen uitvoeren en gebruikmaken van modulaire houtbouw. Daarnaast sluit de oranjebank zich aan bij het duurzaamheidsprogramma van de KNVB, De Groene Club, en zal het in samenwerking met de partners informatieavonden organiseren omtrent duurzaamheid.

ING wil amateurvoetbalwereld verduurzamen met circulaire houtbouw

“Bij ING ondersteunen wij onze zakelijke klanten, waaronder voetbalclubs, in hun transitie naar duurzamere bedrijfsmodellen”, legt Laurens de Vos (Directeur Business Banking ING Nederland) uit.

“Daarom bieden we vanaf vandaag een speciale financiering voor amateurvoetbalverenigingen die kiezen voor duurzame nieuw- of herbouw. Als trotse hoofdsponsor zetten we samen met de KNVB zo een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst voor amateurvoetbalclubs in Nederland."

Houten legoblokken

Het ontwerp waar de clubs voor kiezen is door de KNVB zelf ontworpen samen met Arons en Gelauff architecten op basis van drie prefeb eenheden van Sustainer. De drie volledig houten basismodules kunnen alle clubhuis-onderdelen bevatten – van kleedkamer tot bestuurskamer en van bar tot tribune.

Naast omvang en vorm, kiezen clubs voor de gevels, daken en binnenwanden uit een palet duurzame en robuuste materialen zoals biobased hout, gerecycled plastic of circulaire steen. Verenigingen kunnen daarmee een nieuwe accommodatie als een soort legoblokken samenstellen. Met deze modulaire ontwerpen is snel een nieuw clubgebouw te realiseren, vaak binnen een zomerstop.

De Groene Club

“Samen met onze hoofdsponsor en partner ING bieden we amateurverenigingen nu de tools om duurzame accommodaties te realiseren”, voegt KNVB-Commercieel Directeur Dave Dekker toe. “Modulaire houtbouw biedt verenigingen eindelijk een duurzame en efficiënte oplossing voor de nieuw- of herbouw van verouderde sportaccommodaties.”

Dekker is bovendien verheugd om ING te verwelkomen in de Groene Club, een initiatief van de KNVB waarbij clubs worden geholpen om toekomstbestendig te worden door ze bijvoorbeeld te verduurzamen of financieel gezonder te maken.

Het initiatief biedt maatwerkbegeleiding bij verduurzamingstrajecten en organiseert samen met de partners informatieve webinars over uiteenlopende duurzaamheidsmaatregelen, zoals modulaire houtbouw, financiering en energiebesparing.

Inmiddels is ongeveer een derde van de verenigingen aangesloten. Dekker stipt aan dat deze voetbalclubs gezamenlijk al meer dan 30 miljoen kWh elektriciteit en 870.000 m³ gas hebben bespaard, wat heeft geleid tot een CO2-reductie van 12 miljoen kilogram.

Logische stap

“Vanuit de duurzaamheidsstrategie van ING is deze samenwerking een logische stap”, stelt Leon Wijnands (Head of Sustainability ING Nederland) tot slot. “Als bank beseffen we namelijk dat we de grootste impact maken door samen met al onze klanten te verduurzamen.”

“Dit willen we dan ook graag aanmoedigen door klanten te stimuleren via bijvoorbeeld variabele rentes bij leningen of duurzaamheidsplannen als onderdeel van een financieringsaanvraag. Het verduurzamen van amateurvoetbalclubs als onderdeel van de Groene Club sluit hier perfect bij aan”, aldus Wijnands.