Rabobankklanten hekelen investeringsbeleid vee-industrie in open brief

24 september 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ruim twaalfhonderd klanten van de Rabobank hebben zich uitgesproken tegen het investeringsbeleid van de bank. In een open brief in de Volkskrant roepen de klanten hun bank op om te stoppen met investeringen in de wereldwijde vee-industrie.

“Met ons geld investeren jullie wereldwijd miljarden in bedrijven die koeien, kippen en varkens houden in de meest gruwelijke omstandigheden”, staat er in de brief.

“Jullie maken het mogelijk dat de staarten van biggetjes eraf worden geknipt. Dat moedervarkens in krappe kooien worden gehouden. Dat kalfjes bij hun moeders worden weggehaald. En dat kippen zo snel worden vetgemest dat ze door hun poten zakken.”

Rabobankklanten hekelen investeringsbeleid vee-industrie in open brief

De briefschrijvers verwijzen daarbij naar een onderzoek van World Animal Protection (tevens initiatiefnemer van de brief), waarin berekend wordt dat Rabobank miljarden investeert in de wereldwijde vee-industrie, waaronder vleesgiganten JBS en Tyson Foods. In de afgelopen acht jaar zou het om minstens €23,5 miljard gaan.

En dat is in de ogen van de Rabo-klanten in strijd met het duurzaamheidsbeleid van de bank. “Jullie beleid staat vol met mooie woorden over dierenwelzijn, maar jullie daden blijven al jarenlang achter. Wanneer roepen jullie deze ellende een halt toe?”

Presentatrice Anita Witzier, één van de ondertekenaars van de brief, benadrukt dat Rabobank een verantwoordelijkheid heeft naar zijn klanten. “Ik hoop dat deze brief hen overtuigt in actie te komen, want er is dringend verandering nodig.”

Reactie Rabobank

In een reactie laat Rabobank weten zich niet te herkennen in de “stevige beweringen, taalgebruik en meerdere subjectieve termen” in de brief. “We nemen hier dan ook nadrukkelijk afstand van.”

Daarnaast stelt de bank dat dierenwelzijn “allereerst de verantwoordelijkheid is van nationale overheden of deelstaten”. “Die overheden maken wetten en zorgen vervolgens voor de handhaving.”

Rabobank benadrukt dat het wetgeving van nationale overheden volgt en deze standaarden gebruikt om te bepalen waar wel of niet in gefinancierd wordt. Via de “engagement aanpak” stelt de bank te proberen om het dierenwelzijn te verbeteren in landen met lagere standaarden dan de policy van Rabobank voorschrijft.

Al erkent de bank dat deze aanpak geen gemakkelijke weg is. “Wij kunnen alleen succesvol zijn als onze klanten en andere belanghebbenden, waaronder overheden die hun eigen toezeggingen nakomen, daadwerkelijk hun steentje bijdragen.”

“Desondanks blijven wij vastberaden doorgaan met proberen om het dierenwelzijn in de wereld steeds een stapje beter te maken. Afhaken in zo'n land is wat ons betreft in elk geval geen oplossing”, aldus Rabobank.