ASN Bank breidt hypotheek uit met klimaat- en natuurvriendelijke maatregelen
Woningeigenaren kunnen binnenkort klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen financieren via ASN Duurzaam Wonen.
Dit maakt ASN Bank naar eigen zeggen de eerste hypotheekverstrekker in Nederland die zulke investeringen mogelijk maakt tegen een lagere rente dan een reguliere hypotheek. Sinds de lancering in 2018 was ASN Duurzaam Wonen voornamelijk gericht op energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen, conform de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet (TRHK).
Het duurzame merk van de Volksbank benadrukt dat woningverduurzaming een belangrijke rol speelt in de strijd tegen zowel energieverspilling als klimaatverandering. Met de uitbreiding van de financieringsmogelijkheden kunnen huiseigenaren na de THRK nu dus ook investeren in oplossingen die hun woning beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast, en bijdragen aan biodiversiteit.
Dit omvat bijvoorbeeld de aanleg van blauwe (klimaatadaptief) en groene (natuurinclusief) daken, regenafvoersystemen, groene tuinafscheidingen en nestkasten in de muur.
“Met dit nieuwe aanbod kunnen we huiseigenaren nog beter helpen om hun woning in alle opzichten ‘groener’ te maken”, aldus Annelieke Oort-Oerlemans, expert Duurzaam Wonen bij ASN Bank. “Deze maatregelen dragen niet alleen bij aan een energiezuiniger huis, maar ook aan het lokaal verminderen van wateroverlast en het versterken van de biodiversiteit.”
De eerste om de stap te zetten
Het onderscheidende aspect van ASN Duurzaam Wonen is dat klanten die minimaal €2.500 investeren in verduurzaming, zowel een lagere rente krijgen op de middelen voor verduurzaming als op hun reguliere hypotheek.
Dit geldt ook als de woning nog geen hoog energielabel heeft, zoals energielabel B t/m G. Daarmee wil ASN Bank alle huiseigenaren stimuleren om een stap richting verduurzaming te zetten, ook als het om kleinere bedragen gaat.
Tot slot roept de bank andere hypotheekaanbieders op vergelijkbare stappen te zetten, of in elk geval expliciet te vermelden of dergelijke maatregelen in de reguliere hypotheek meegefinancierd kunnen worden.