Ondanks verbetering helft van Nederlanders nog altijd financieel kwetsbaar

De financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens is opnieuw licht verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, het Nibud, Universiteit Leiden en Tilburg University.
Volgens de onderzoekers verkeert 30% van de huishoudens in financiële gezondheid en 23% in financiële toereikendheid. De meerderheid (53%) staat er dus redelijk tot goed voor. Bij de vorige meting gold dat voor de minderheid van de huishoudens (47%).
Daarmee is de gemiddelde financiële gezondheid voor het tweede jaar op rij toegenomen; in 2022 was het financiële welzijnsniveau van maar 40% van de Nederlanders gezond (21%) of toereikend (19%) – een duidelijke meerderheid stond er destijds dus niet goed voor.
Voor het bepalen van het financiële gezondheidsniveau van de ruim 5.000 respondenten, keken de onderzoekers naar vijf domeinen: inkomen, uitgaven, sparen, lenen en plannen.
Huishoudens die in financiële gezondheid verkeren, houden vaak veel geld over aan het einde van de maand, sparen structureel, dragen geen consumptieve schulden (zoals een autolening) en hebben een goed pensioenplan.
Huishoudens die op geen enkele manier voldoen aan deze kenmerken, worden door de onderzoekers getypeerd als financieel ongezond. De financieel kwetsbare en toereikende huishoudens hebben in meer of mindere mate gezonde en ongezonde kenmerken.
Financiële zorgen jongeren nemen toe
De verbetering van de Nederlandse financiële gezondheid is natuurlijk goed nieuws, maar tegelijk is dus nog altijd bijna de helft (47%) van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar of ongezond.
Het aandeel jongeren binnen deze twee financiële welzijnsgroepen is aanzienlijk. Zo is maar liefst 71% van de 18- tot 24-jarigen financieel ongezond (35%) of kwetsbaar (36%). “Zorgwekkend resultaten”, aldus de onderzoekers.
De financiële toestand van jongeren is ongeveer hetzelfde als in 2023. Toen was het welzijnsniveau van 69% kwetsbaar (35%) of ongezond (34%). Ten opzichte van 2022 is sprake van een verbetering. In dat jaar was 79% financieel kwetsbaar (34%) of ongezond (45%).
In 2021 beter ging het juist wat beter met jongvolwassen dan vandaag de dag. Indertijd was 56% financieel kwetsbaar (30%) of ongezond (26%). Dat neemt niet weg dat de meerderheid van deze leeftijdscategorie dus al geruime tijd niet financieel gezond is.
Eén van de oorzaken hiervan is de sterke prijsstijging van studentenkamers. Volgens het Parool was de gemiddelde huur voor een kamer in 2010 zo’n €275 per maand. Anno 2025 gaat het in ons land maandelijks om een bedrag van €705, aldus de Telegraaf.
Vrouwen minder gezond dan mannen
Er bestaat ook een duidelijk tussen de financiële gezondheid van mannen en vrouwen. Terwijl de meerderheid van de mannen financieel gezond of toereikend (57%) is, is dat bij vrouwen net de minderheid (49%).
Op dit vlak is wel vooruitgang zichtbaar: in 2022 was maar 36% van de vrouwen financieel gezond (19%) of toereikend (17%).
“Vrouwen zijn bezig met een inhaalslag, maar hun opmars verloopt traag”, melden de onderzoekers. “Dat komt voor een belangrijk deel door de hardnekkige inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen.”
Peter van Loon, Partner Financial Services bij Deloitte, pleit op basis van de resultaten voor meer aandacht voor het onderwerp. “Financiële gezondheid is een belangrijk maatschappelijk thema en is voor iedereen relevant. Publieke en private partijen moeten meer samenwerken, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen. Ook huishoudens zelf moeten aan de slag.”