Kassa besteedt weer aandacht aan foute IBAN betaling

20 oktober 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

VARA’s Kassa besteedt op zaterdag 18 oktober opnieuw aandacht aan verkeerde overboekingen. De indruk kan ontstaan dat iets mis zou zijn gegaan bij de omnummering van oude rekeningnummers naar IBAN rekeningnummers in de adresboeken voor internetbankieren van de bankklanten in de uitzending. Dat is niet het geval. Dat meldden onder andere ABN AMRO en Betaalvereniging Nederland op hun website. "Waar deze klanten geld hebben overgemaakt naar verkeerde rekeningen, bleken die rekeningnummers vóór de omnummering al in hun adresboek te staan".

Hou het adresboek voor interbankieren up-to-date!

Banken raden hun klanten aan om hun adresboek up-to-date te houden. Het selecteren van een verouderde rekening in het adresboek kan namelijk tot een verkeerde overboeking leiden. Banken mogen deze onbedoelde overschrijvingen wettelijk niet terugdraaien. Ze kunnen wel bemiddelen tussen een klant en een verkeerde begunstigde, wanneer de klant daar om vraagt.

Kassa besteedt weer aandacht aan foute IBAN betaling

Minder verkeerde overboekingen door invoering van IBAN rekeningnummers

Bankklanten doen gelukkig zelden een verkeerde overboeking. Vorig jaar ging het om een zeer beperkt deel van alle overboekingen via mobiel bankieren en internetbankieren. De verwachting is dat dit aandeel nóg kleiner wordt als gevolg van de invoering van IBAN. Alle IBAN rekeningnummers bevatten namelijk een tweecijferig controlegetal waarmee tikfouten in het rekeningnummer worden gedetecteerd.