ING: Stemherkenning als middel tegen identiteitsfraude
Grote internationale banken gaan stemherkenning inzetten en zogenoemde ‘zwarte lijsten’ hanteren om identiteitsfraude tegen te gaan. In Nederland is ING van plan om stemprofielen op te slaan en te gebruiken als extra beveiligingsmiddel.
Spraaktechnologie al operationeel in de VS
De grote Amerikaanse banken JP Morgan Chase en Wells Fargo werken al met een systeem van spraaktechnologie. Op zogenoemde ‘zwarte lijsten’ worden de stemprofielen van bekende fraudeurs geregistreerd met naam en toenaam van de oplichter. Indien een klant met de Amerikaanse bank telefoneert, bijvoorbeeld met de vraag om een nieuwe creditcard wordt de stem van de klant door een computerprogramma gecontroleerd. Als de computer de stem herkent van de zogenoemde ‘zwarte lijst’, wordt er een signaal naar de bankmedewerker gestuurd.
ING test stemherkenning
In Nederland wil ING ook gebruik gaan maken van stemherkenning. Eerder berichtte Banken.nl dat de bank van plan is om stemprofielen op te gaan slaan en in te gaan zetten als extra beveiligingsmiddel. In eerste instantie voor het invoeren van opdrachten en het opvragen van saldo. In tweede instantie om met deze technologie de transacties te autoriseren. Op uitnodiging van ING is een selecte groep klanten, in de vorm van een testgroep alvast aan de slag gegaan met stemherkenning. De feedback van deze klanten wordt gebruikt om het product te verbeteren, voordat de introductie van stemherkenning voor alle klanten plaats vindt.
Grotere acceptatie, nog geen stemprofielen
Volgens ING komt de vraag om stemherkenning uit de feedback van klanten. Tijdens de introductie van spraakherkenningstoepassing ‘Inge’ zei ING-directeur Internet & Mobiel Max Nouwen dat de maatschappelijke acceptatie van biometrische kenmerken groeit. Als voorbeeld noemde hij de iris-scan en de vingerafdruk. Een woordvoerster van ING zegt dat de bank ‘op dit moment’ nog geen plannen heeft om de stemprofielen te gebruiken op de manier zoals de Amerikaanse banken doen. De stemprofielen kunnen nu niet herleid worden naar personen in de database van ING. Wel zijn er plannen om de stem als extra veiligheidsmiddel te gebruiken, vermeldt dagblad De Telegraaf.
Regels voor opstellen zwarte lijst
Volgens het College voor Bescherming van Persoonsgegevens zijn er wel regels voor het opstellen van een zogenoemde ‘zwarte lijst’. Zo dient er een gerechtvaardigd belang te zijn dat wordt nagestreefd, dient er geen andere manier te zijn om het doel van de lijst te kunnen bereiken en dienen de opstellers van de lijst aannemelijk te maken waarom hun bedrijfsbelang boven het privacybelang van de geregistreerde gaat. Bovendien dient iemand die op de lijst wordt gezet hiervan op de hoogte worden gesteld.
Visueel gehandicapten
ING gaat voor de toekomst ook kijken naar Siri integratie, toepassingen voor visueel gehandicapten en koppelingen met betaaldiensten als iDeal.