Meerderheid Belgen spreidt geld over (online) banken

02 maart 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Steeds meer Belgen kiezen ervoor hun geldzaken te spreiden over meerdere banken. Belgische banken kunnen niet langer rekenen op onvoorwaardelijke trouw van hun klanten en internetbanken zijn sterk in opmars als partij voor een tweede bankrekening. Dat blijkt uit een recent marktonderzoek van consultancybureau Roland Berger.

Sinds de financiële crisis is het vertrouwen in de Belgische banken sterk gedaald. In 2009 was nog meer dan de helft van de Belgen aan slechts een bank verbonden voor al hun bankzaken. Tegenwoordig spreiden steeds meer Belgen hun spaarcenten over meerdere spelers.

Geld spreiden

Multibancair model

“Vandaag is de meerderheid, bijna 57%, klant bij twee of meerdere banken. Het multibancaire model is dus de algemene trend geworden in België”, zegt Kasper Peters, Principal voor Roland Berger in Brussel. Dat betekent dat nog maar amper 43% van de Belgen trouw blijft aan een zelfde bank voor hun bankzaken. Een flinke daling ten opzicht van 2009. Ook zijn er relatief veel Belgen die hun geldzaken bij drie of meer banken regelen – bijna een kwart.

De populaire spelers zoals BNP Paribas Fortis, ING België, Belfius en KBC blijven nog steeds de marktleiders. 84% van de deelnemers aan het onderzoek was bij minstens een van deze banken klant. Desondanks zijn de internetbanken in opmars. Bijna 10% van de Belgische bevolking is reeds klant bij een internetspeler. “We denken dat de internetbanken hun klantenbestand kunnen optrekken van 10 naar 25% van de Belgische bevolking tegen 2020″, voorspelt Roland Berger.