Bankwijzer.be: Belgische banken falen op duurzaamheid

06 maart 2015 Banken.nl

Veel Belgische banken scoren laag wanneer hun investeringsgedrag in relatie tot duurzaamheid onder de loep wordt genomen. Dat stelt FairFin, het Belgische Eerlijke Bankwijzer initiatief, dat op 2 maart dit jaar is gelanceerd. Van de negen onderzochte banken, halen er slechts drie een totaalscore van meer dan 50% De banken werden geëvalueerd op hun beleid op het terrein van klimaat, natuur, mensenrechten, arbeidsrechten, bonussen, belastingen en corruptie, wapens en transparantie. Acht thema’s, die volgens de onderzoekers van bankwijzer.be een belangrijke impact hebben op de duurzaamheid van de economie en samenleving.

Maar drie banken slagen voor de test

Bankwijzer.be onderzocht naast de Belgische grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC ook de Belgische banken Argenta, Deutsche Bank, Van Lanschot, Triodos Bank en VDK. Alleen Van Lanschot, Triodos Bank en VDK halen meer dan een 50% score. De bank in Belgische overheidshanden Belfius bleef steken op een score van amper 16%.  Via de website bankwijzer.be kunnen consumenten voortaan niet alleen de score van de bank inzien, maar ook of de bank investeringen doet die schadelijk zijn voor mens en milieu.

Belgische banken falen op duurzaamheid

Verschil tussen zeggen en doen

De initiatiefnemers van het platform vinden het opvallend dat sommige banken internationale standaarden onderschrijven en beleidsstukken opstellen, maar tegelijk investeren in economische activiteiten met een schadelijke impact op mens en milieu. “Het is schrijnend vast te stellen dat veel banken in hun klimaatbeleid uitweiden over de CO2-uitstoot van hun kantoren, maar zwijgen over de ecologische voetafdruk van hun investeringen”, zegt Frank Vanaerschot van FairFin, een Belgische organisatie die Belgische banken en het brede publiek informeert en aanzet om anders om te gaan met geld.

Wettelijke minimumnormen

De initiatiefnemers van het platform bankwijzer.be vinden dat een wettelijk kader dat minimumnormen vastlegt, de beste garantie is om de sector op de goede weg te helpen. “Maar ook ‘gewone’ mensen kunnen helpen om het verschil te maken”, meent Frank Vanaerschot van FairFin. “Banken die in hun publiciteit beweren dat ze ten dienste staan van de samenleving, moeten dat hard maken in een transparant investeringsbeleid dat duidelijk maakt welke investeringen aanvaardbaar zijn, en welke uitgesloten worden”, aldus Vanaerschot.

Banken niet eens met bevindingen

Frank Vanaerschot benadrukt dat de berekeningen, uitgevoerd op basis van een methodologie ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse onderzoeksbureau Profundo, tweeledig zijn. “Enerzijds onderzoeken we het beleid van de bank, daarnaast de eigenlijke investeringen. Zo konden we vaststellen dat deze twee niet steeds stroken”, legt Vanaerschot uit. Het blijkt dat bijvoorbeeld de ene bank heel slecht scoort wat betreft beleid, maar in de praktijk investeert in minder schadelijke projecten, terwijl een andere bank redelijk scoort wat betreft beleid, maar juist in de praktijk meer kwalijke investeringen doet. “Dit toont aan dat banken vergelijken een complex gegeven is”, aldus Vanaerschot. scores werden voor publicatie doorgestuurd naar de desbetreffende banken. “Verschillende banken waren het niet eens met onze resultaten, soms waren hun opmerkingen terecht en pasten we onze scores aan. Maar vaker waren we het niet eens met hun kritiek”, zegt Vanaerschot. De scores zullen jaarlijks worden geactualiseerd.