Rabobank biedt als eerste grootbank spaarrente <1%

16 maart 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank verlaagt als eerste grootbank haar spaarrente onder de 1%. Nooit eerder bood een bank zo'n lage rente op een spaarrekening. Deze week verlaagt Rabobank de rente op haar internetspaarrekening naar 0,9%. ING en ABN AMRO hanteren nog een spaarrente van 1%. Het is nog niet bekend of zij Rabobank gaan volgen.

Rentemarge

Dat Rabobank als eerste grootbank haar spaarrente verlaagt tot onder de 1% is niet zo verrassend. Rabobank moet al enige tijd genoegen nemen met een lagere rentemarge dan ING en ABN AMRO. Door de spaarrente voor consumenten te verlagen probeert zij haar marges te verhogen. In een verklaring tijdens de presentatie van de jaarcijfers liet Bert Bruggink - CFO van Rabobank - weten dat de lagere rentemarge van de bank toe te schrijven zijn aan de manier waarop zij haar geld verdient. "We hebben relatief veel hypotheken op de balans staan en die hebben een lagere marge dan bedrijfskredieten. Bovendien ligt ons zwaartepunt in Nederland, waar de marges lager liggen dan in het buitenland".

Rabobank biedt als eerste grootbank spaarrente onder 1 procent

Negatieve spaarrente

Naar verwachting zullen spaarrentes in Nederland nog verder dalen. In andere landen zoals Denemarken, Duitsland en Zwitserland komt zelf al een negatieve spaarrente voor. In deze landen heeft de negatieve spaarrente nog niet tot massale opnames van spaargeld geleid.