Dit najaar gaat 20% tot 30% van ABN AMRO naar de beurs

22 mei 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Dit najaar zal in een eerste tranche 20% tot 30% van ABN AMRO naar de beurs worden gebracht. Dat heeft het kabinet vrijdag na afloop van de ministerraad besloten. De waarde van de staatsbank wordt geschat op ongeveer €15 miljard. Het streven is zoveel als mogelijk van de totale kapitaaluitgaven van de staat terug te verdienen.

Als de Tweede Kamer en vervolgens DNB en de ECB instemmen met de beursgang van ABN AMRO zal de bank al in oktober dit jaar een notering kunnen krijgen op de beurs. Zowel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, als particulieren kunnen aandelen van de bank kopen. 

De tweede tranche aandelen wordt op zijn vroegst een half jaar later naar de beurs gebracht. Wel kan het Kabinet besluiten om de bank eerder in zijn geheel te verkopen, indien een partij in één keer de resterende aandelen wil kopen.

ABN AMRO - Beursgang

Beschermingsconstructies
Om ongewenste plannen van beleggers zoals een vijandelijke overname te voorkomen wordt gekozen voor een beursgang in certificaten van aandelen. Met deze constructie kan een stichting administratiekantoor het stemrecht van aandeelhouders maximaal twee jaar ontzeggen. Eerder liet Dijsselbloem weten geen voorstander te zijn van een maximale bescherming tegen vijandelijke overnames om zo een zo hoog mogelijke prijs voor de bank te krijgen. Volgens het Centraal Planbureau is de opbrengst tussen 5% en 10% lager dan zonder beschermingswal.

Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO
“Wij delen de conclusie van de minister dat een beursgang de beste optie is om ABN AMRO te verkopen. Het is een logische volgende stap in de ontwikkeling van ABN AMRO. De interne voorbereidingen die we het afgelopen jaar hebben getroffen liggen goed op schema en zowel de Raad van Bestuur als de Raad van Commissarissen zijn van mening dat ABN AMRO klaar is voor een beursgang. ABN AMRO staat achter de door de minister voorgestelde beursgang en heeft er vertrouwen in dat ook de toezichthouder te zijner tijd toestemming kan verlenen.

ABN AMRO is goed uit het balansonderzoek van afgelopen november van de Europese toezichthouder gekomen. De goede resultaten van de afgelopen jaren en recent het sterke eerste kwartaal van 2015 laten zien dat we goed op schema liggen om onze financiële doelstellingen voor 2017 te halen. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt door alle medewerkers om een mooie en solide bank neer te zetten.

Een beursgang heeft geen gevolgen voor onze klanten en onze dienstverlening. We blijven uitvoering geven aan de ingezette lange termijnstrategie, waarbij de klant voor ons het uitgangspunt is. Onze klanten kunnen hun dagelijkse bankzaken blijven doen zoals ze gewend zijn en op de manier die het best bij ze past. We streven naar een duurzame klantrelatie en stellen het klantbelang centraal.”