80% woningbezitters overweegt oversluiten hypotheek
Met een historisch lage hypotheekrente denkt zo’n 80% van de Nederlandse huizenbezitters na over het oversluiten van de hypotheek. Dat blijkt uit onderzoek van SNS onder ruim 800 huizenbezitters. Bijna 35% heeft zich over dit onderwerp laten adviseren, en van hen geeft 25,7% aan (waarschijnlijk) te gaan oversluiten. Daarmee zien relatief weinig mensen het oversluiten van hun hypotheek als een belangrijke manier om kosten te besparen.
Al geruime tijd is de hypotheekrente aan het dalen in Nederland. De rente heeft een historisch laagtepunt bereikt aldus SNS in een recent onderzoek. De bank gaf Panelwizard de opdracht een onderzoek uit te voeren onder Nederlandse huizenbezitter, om inzichtelijk te maken wat het effect is van deze lage rente op het aantal oversluiters. Ruim 800 huizenbezitters deden mee aan het onderzoek.
4 op de 5
Maar liefst vier van de vijf huizenbezitters geeft aan te hebben nagedacht over het oversluiten van zijn of haar hypotheek. Door de lage rentestand geeft oversluiten vaak de mogelijkheid om te besparen op de maandelijkse lasten, maar toch is besparen op de hypotheek niet top-of-mind voor veel huizenbezitters. Slechts 6% van de Nederlanders met een eigen huis ziet het oversluiten van de hypotheek als mogelijkheid om te besparen op de maandelijkse lasten – slechts 3,2% ziet de hypotheek als eerste besparingsprioriteit.
Om te onderzoeken hoeveel er te besparen valt heeft 34,6% al actief advies ingewonnen, of wilt dit binnenkort gaan doen. Maar bij 44,8% van de huizenbezitters blijft het bij nadenken. “Dat is jammer”, zegt hypotheekverstrekker SNS, “want oversluiten kan extra financiële ruimte geven”. 20,8% heeft nog niet echt nagedacht over besparen op hun hypotheek door middel van oversluiten.
Advies
Van de huizenbezitters die advies hebben ingewonnen besluit 25,7% om de hypotheek daadwerkelijk over te sluiten. De belangrijkste reden is dat er meer wordt bespaard dan dat er aan oversluitkosten gemaakt moeten worden. Maar liefst 61,9% gaat niet oversluiten, na advies te hebben ingewonnen. Zij vinden veelal de boete die zij moeten betalen om de hypotheek over te sluiten te hoog (54,7%), of zien op tegen de bijkomende kosten van een adviseur, taxatie en notaris (28,4%).
€500 tegemoetkoming
Maar 2% van de respondenten zegt dat de hypotheekverstrekker tegemoet komt of wilt komen in de extra kosten bij oversluiten zoals advies-, taxatie- en notariskosten. SNS vindt dit een slechte zaak: “Wij vinden het heel normaal dat banken een handje meehelpen om mensen te laten oversluiten om zo tot lagere maandlasten te komen”, aldus David Smeets, Marketing Manager Hypotheken van SNS. Daarom komt de hypotheekverstrekker oversluiters tegemoet: “We helpen klanten waar mogelijk met goede informatie over de kosten en denken mee in mogelijkheden voor de klant. En we geven op dit moment € 500,- als tegemoetkoming in de notariskosten.”