Van Lanschot winst lager, maar wel van betere kwaliteit

26 augustus 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Klanten van private bank Van Lanschot hebben in de eerste zes maanden van dit jaar meer geld ondergebracht bij de Bossche bankier. De toevertrouwde middelen van klanten stegen met €1,1 miljard tot €58,5 miljard. Ongeveer de helft daarvan kwam van particuliere klanten en de andere helft van institutionele beleggers. Toch kwam de netto onderliggende winst van de private bank over het afgelopen half jaar uit op €34,5 miljoen tegen €54,1 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat onder de streep, dat wil zeggen inclusief eenmalige posten, daalde van €49,4 miljoen naar €34 miljoen. Dat meldde de private bank eerder deze week.

“We zijn tevreden over de ontwikkeling van de nettowinst”, stelde topman Karl Guha. De bestuursvoorzitter voegde daaraan toe dat alle kernactiviteiten positief bijdroegen aan de winst en dat de winst in de eerste helft van 2014 een ‘substantieel’ verkoopresultaat op effecten en deelnemingen kende.

Van Lanschot

De belangrijkste inkomsten, de provisies stegen echter met 24%, terwijl de inkomsten uit effecten- en andere transacties fors lager waren. De bestuursvoorzitter wijst er op dat de resultaten van bijvoorbeeld Kempen Corporate Finance en Kempen Securities sterk waren. De provisie-inkomsten van Kempen Capital Management bleven stabiel. Dat kwam door een lichte stijging van het beheerd vermogen. Vooral de strategie gericht op bedrijfsobligaties kende een instroom van klanten. Dit schrijft de private bank toe aan het verkrijgen van de Gold-rating van Morningstar voor het Kempen Euro Credit Fund

Er was uitstroom van vermogen bij een aantal andere beleggingsstrategieën. Vooral institutionele klanten reageerden op marktontwikkelingen en –verwachtingen en kozen voor herschikking van hun portefeuilles, volgens Van Lanschot.

De voorziening voor slechte leningen was met bijna €32 miljoen 10% kleiner dan een jaar eerder. De kapitaalratio (common equity tier I) kwam uit op 14,6% en bleef daarmee onveranderd vergeleken met 2014.

Van Lanschot wil vooral de wealth managementstrategie verder uitbouwen. “Het tweede halfjaar zijn we goed gestart met de aankondiging van de overname van MN UK door Kempen Capital Management en de verkoop van non-performing vastgoedleningen. We liggen dan ook goed op koers om onze lange termijndoelen te behalen", zegt bestuursvoorzitter Guha.

Volgens Guha vertaalt de recente onrust op de beurzen zich bij Van Lanschot in hogere handelsvolumes. De bestuursvoorzitter benadrukt dat veel klanten van de bank wel een lange termijnvisie hebben op hun beleggingen.

“Zij hebben vaak hun belangen in opkomende markten al wat afgebouwd. Maar het blijft van belang om de aandelen portefeuille op peil te houden. De rente blijft waarschijnlijk nog geruime tijd zeer laag en in Europa valt waarschijnlijk nog profijt te halen van de lage energieprijzen en gunstige valuta-ontwikkelingen”, stelt Guha.