Miljarden afschrijving voor Deutsche Bank

09 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Als gevolg van een nieuwe serie tegenvallers wil Deutsche Bank (DB) afzien van het uitkeren van dividend over 2015. De bank moet onder meer een gigantisch bedrag van €5,8 miljard afboeken op goodwill, en ook de vooruitzichten op de verkoop van Postbank zijn minder goed dan in eerste instantie verwacht. DB verwacht in Q3 van 2015 een verlies te draaien van €6,2 miljard.

Opnieuw heeft een aantal nieuwe tegenvallers Deutsche Bank getroffen. Na de afgelopen jaren miljarden te hebben moeten betalen aan boetes voor haar betrokkenheid bij meerdere financiële schandalen, moet de bank in het derde kwartaal van 2015 opnieuw €1,2 miljard opzij zetten als voorziening voor verdere boetes. Maar de grootste klappen zijn de afboekingen die Deutsche moet doen op de waarde van haar goodwill en het daardoor schrappen van het dividend over 2015.

Deutsche Bank Hoofdkantoor

€5,8 miljard
Het FD meldt dat Deutsche Bank voor €5,8 miljard moet afboeken op goodwill bij de zakelijke tak van de bank en bij Private & Business Clients, en onder andere op bezittingen in Azië. Voor hun goodwill-activiteiten moeten banken namelijk binnenkort een grotere kapitaalbuffer gaan aanhouden, en daardoor zijn deze straks minder waard dan nu. Ook Postbank, die enkele jaren geleden door Deutsche werd overgenomen, wordt getroffen door de goodwill-afboekingen. Hierdoor vallen de vooruitzichten voor de aanstaande verkoop van de retail bank lager uit dan eerder verwacht.

Door deze tegenvallers heeft Deutsche Bank in een persbericht laten weten voor 2015 af te zien van het uitkeren van dividend. De uitspraak had direct effect op de waarde van het DB-aandeel, in de nabeurs kelderde de koers met meer dan 5%. Verder laat de grootste bank van Duitsland weten een verlies te verwachten van €6,2 miljard over het derde kwartaal van 2015. Het nettoresultaat van 2015 tot en met september zal dan naar verwachting uitkomen op een verlies van €4,8 miljard. Om zijn winstgevendheid terug op peil te brengen, zouden er onder meer zo’n 23.000 banen geschrapt worden als onderdeel van een ingrijpende koerswijziging. Ook in Nederland verwacht Deutsche Bank de komende jaren niet winstgevend te worden.