IG&H Consulting: Animo voor koophuis op dieptepunt

10 augustus 2010 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De hypotheekmarkt is in de eerste helft van dit jaar gestabiliseerd, maar de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Niet eerder hadden zo weinig mensen concrete koopplannen. 

In de eerste helft van dit jaar is voor 30 miljard euro aan hypotheken afgesloten. Dit is een fractie minder dan in de eerste helft van 2009, meldt adviesbureau IG&H Consulting. 

Onzekerheid 
Het tweede kwartaal was beduidend beter dan het eerste. ‘Juni was een redelijke maand, maar dat is nog geen reden om te juichen’, zegt Matthijs Mons, partner bij IG&H Consulting. Op grond van het eerste kwartaal verwachtten veel marktpartijen nog een lagere omzet dan vorig jaar. Dat werd voornamelijk geweten aan de voortdurende onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek. 

Hoewel de omzet nagenoeg op peil is gebleven, is het aantal afgesloten hypotheken in vergelijking met vorig jaar gedaald met ruim 4 procent naar 119 duizend hypotheken. Deze daling is opgevangen door een stijging van de hoogte van de gemiddelde hypotheeklening.

‘Omdat de huizenprijzen niet zijn gestegen, vermoeden we dat meer doorstromers een hypotheek hebben afgesloten dan starters’, zegt Mons. ‘Starters zijn onervaren kopers en maken zich meer zorgen over de hypotheekrenteaftrek. Bovendien is de koopsubsidie voor starters gestaakt.’ Volgens Mons hebben starters het ook moeilijk omdat banken de regels strenger toepassen. ‘Banken moeten de criteria voor het verstrekken van een hypotheek strikter toepassen. Starters hebben daar het meeste last van.’