E&Y: Sterke internationale IPO markt Q1 2010

10 april 2010 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

De mondiale IPO-activiteit in het eerste kwartaal van 2010 vertoonde een duidelijke verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009. Deze resultaten worden veroorzaakt door de onverminderd sterke Aziatische markt samen met de opleving in Europese introducties, zo blijkt uit de 'Q1 2010 Global IPO Update' van adviesbureau Ernst & Young.

In het eerste kwartaal van 2010 waren er over de hele wereld 267 transacties voor een gezamenlijke waarde van US$ 53,2 miljard, tegen 52 transacties die US$ 1,4 miljard opbrachten in het eerste kwartaal van 2009 (het kwartaal met de laagste IPO-activiteit van de afgelopen tien jaar). In dit kwartaal was er in Azië wederom sprake van aanzienlijke IPO-activiteit, met 166 IPO’s voor een waarde van US$ 35,1 miljard, wat stond voor 62% van het aantal transacties in het kwartaal en 66% van het totale IPO-kapitaal dat in het kwartaal werd bijeengebracht. Negen van de twintig grootste IPO’s kwamen uit Azië (China, Japan en Zuid-Korea).

René Coenradie, leader van het IPO Competence Center bij Ernst & Young verklaart: ‘De activiteit van opkomende markten is nog steeds krachtig, maar we hebben ook een opleving kunnen constateren van activiteit in het eerste kwartaal op belangrijke markten als Tokyo, Londen, Parijs en Frankfurt. Ondanks zorgen over onrustige marktomstandigheden aan het begin van het kwartaal verwachten we dat steeds meer beleggers terug zullen keren naar de Europese en Noord-Amerikaanse markten naarmate de wereldeconomie verder aantrekt.’

Europese IPO’s halen VS in

Ondanks het uitstel van een aantal hoog in de belangstelling staande noteringen in januari, zagen we een herstel van vertrouwen onder Europese beleggers later in het kwartaal, met drie grote transacties ter waarde van meer dan US$ 900 miljoen elk. Deze grote transacties droegen aanzienlijk bij aan het totaal aangetrokken kapitaal van US$ 8 miljard, wat een stijging van 708% betekent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 en een stijging van 21% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009. In Europa als geheel waren er 39 IPO’s, het hoogste aantal sinds het tweede kwartaal van 2008. En hoewel Amerikaanse bedrijven een kapitaal aantrokken met een totale waarde van US$ 4,2 miljard in 25 transacties, vertegenwoordigden beide cijfers een daling ten opzichte van het Q4 van 2009.

Azië had in het eerste kwartaal nog steeds trek in IPO’s

De grootste beursintroductie in het eerste kwartaal was die van Dai-ichi Life Insurance Co Ltd, dat in maart genoteerd werd aan de Tokyo Stock Exchange tegen een waarde van US$ 11 miljard. Dit is de grootste IPO sinds de IPO van Visa van US$ 19,7 miljard in maart 2008 en de grootste Japanse IPO sinds die van NTT DoCoMo in 1998. China behield de mondiale leiding in activiteit met 109 transacties (verantwoordelijk voor meer dan 41% van de totale mondiale transacties), en een aangetrokken kapitaal van US$ 19,4 miljard (37% van het mondiaal aangetrokken kapitaal). In het eerste kwartaal noteerde India 20 IPO’s aan de Bombay Stock Exchange waarbij US$ 1,2 miljard werd aangetrokken, en in Brazilië werden 5 IPO’s gedaan voor een totaalbedrag van US$ 3,3 miljard.

‘Onder snelgroeiende bedrijven in opkomende economieën zien we een voortgezette trend van nieuwe noteringen aan de plaatselijke beurs. Beurzen in China, India en Brazilië zijn nu voldoende doorontwikkeld om de grootste bedrijven die naar de beurs willen gaan te kunnen accommoderen,’ stelt Coenradie.

IPO’s per sector

Leidende sectoren in termen van aangetrokken kapitaal waren de financiële  sector (vooral verzekeringsmaatschappijen), die US$ 16,4 miljard bijeen brachten (in 16 IPO’s); de sector grondstoffen  met US$ 10,2 miljard en de industriële  sector met US$ 7,9 miljard. Leidende sectoren in termen van aantallen transacties waren de grondstoffensector (53 transacties), de industriesector (51 transacties) en de high-techindustrie  (38 transacties met een waarde van US$ 4,8 miljard).

Toekomstverwachtingen

Coenradie concludeert: ‘De verwachting is dat het tweede kwartaal weer een krachtig kwartaal zal zijn voor de IPO-markt door heel Azië, de VS en Europa. Er zit heel wat activiteit in de pijpleiding. Emittenten zitten nu te wachten op precies de juiste kans om hun beursgang te finaliseren om een betere IPO-prijsstelling te genereren. Dit geldt ook voor de Nederlandse markt. Nu de internationale kapitaalmarkten stabieler worden, in combinatie met een goed gevulde IPO-pijpleiding en liquiditeit op de markt, voorspellen we voor 2010 dat de mondiale IPO-activiteit krachtig zal blijven.’