Economische omstandigheden zetten ECB onder druk
De slechte economische ontwikkelingen in de eurozone blijven naar verwachting aanhouden. De krimp zet door, Duitse ondernemersvertrouwen neemt af en het aantal bedrijfsleningen en hypotheken blijft dalen. Dit zet de ECB steeds meer onder druk om nieuwe stimuleringsmaatregelen aan te kondigen. DNB-voorzitter Knot ziet hier echter weinig speelruimte voor. De rente (het belangrijkste instrument voor de ECB) is met een 0,75% reeds historisch laag. Het is de vraag of het verstandig is nu de ‘laatste kaarten’ op tafel te leggen, aldus Knot.
Slechte economische ontwikkelingen blijven aanhouden
Recente cijfers over de economische ontwikkeling in de eurozone blijven negatief. De krimp van de industrie en de dienstensector in de eurozone blijft onverminderd doorzetten. Zelfs de Europese topper Duitsland wordt met negatieve cijfers geconfronteerd. Duitse economie laat voor het eerst sinds november een achteruitging zien en het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is sterk is gedaald.
Ook de kredietverlening in de eurozone staat onder druk In het laatste kwartaal van 2012 daalde de vraag naar bedrijfsleningen met 26%. In het eerste kwartaal van 2013 is deze vraag nog eens met 25% verder doorgezakt. Niet alleen bedrijven hebben het moeilijk ook particulieren blijven hinder onder vinden van de economische omstandigheden. In het laatste kwartaal van 2012 nam het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken met 11% af. Deze daling zette in het eerste kwartaal 2013 sterk door met een daling van 25%.
ECB onder druk om stimuleringsmaatregelen te treffen
De druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om op korte termijn met nieuwe stimuleringsmaatregelen te komen neemt toe. Enerzijds om te komen met maatregelen om leningen aan bedrijven en particulieren te stimuleren, anderzijds om een nieuwe renteverlaging door te voeren. Daarnaast wil de ECB de renteverschillen in de eurozone gaan aanpakken. Bedrijven in Zuid-Europa moeten veel hogere rentes betalen over leningen dan hun concurrenten in noordelijke landen. De ECB ziet dit als onwenselijk voor een stabiele economische groei in de eurozone.
DNB: ECB heeft weinig speelruimte
DNB voorman Knot presenteerde onlangs de vooruitzichten van de DNB. Ook deze vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Knot verwacht niet dat de economische groei voorlopig beter gaat worden. De laatste informatie over de economie is niet heel positief en leidt niet tot betere vooruitzichten. Knot verwacht niet dat de ECB binnenkort met prognoses komt die positiever zijn dan degene die in december zijn afgegeven. Knot verwacht eerder een kleine neerwaartse aanpassing. Hij wees erop dat de ECB nog maar weinig ruimte heeft om de rente te verlagen en het maar de vraag is of dit het juiste moment is om deze laatste ruimte in te zetten om de economische groei te stimuleren.