Knab wil dat banken overstapservice promoten

16 december 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Veranderen van bank is vervelend, maar geen onmogelijke opgave. Om de consumenten hierbij te helpen kwamen de gezamenlijke banken in Nederland in 2004 met de overstapservice. Het meenemen van betaalrekeningnummer bij overstap naar een andere bank is in Nederland niet mogelijk. Er is destijds wel gekeken naar de mogelijkheid om dit te realiseren. De banken vonden het echter te ingewikkeld en te duur. Inmiddels blijkt het invoeren van nummerportabiliteit door het nieuwe Europese rekeningnummer, waarin bank- en landcode zit, voorlopig niet meer mogelijk. Tot nu toe wordt van de overstapservice echter weinig gebruik gemaakt.

Overstapservcie onbekend bij consument

Volgens Knab komt dat doordat de overstapservice te onbekend is bij de consument. Uit onderzoek van GfK in 2014 blijkt dat 63% van de Nederlanders nog nooit heeft gehoord van deze service. “Het is niet verwonderlijk dat maar zo weinig mensen de overstapservice kennen. Banken doen namelijk niets om deze handige service onder de aandacht te brengen. Dat moet veranderen vinden wij”, zegt René Frijters, oprichter van Knab.

Video om overstapservice uit te leggen

Om dit te veranderen heeft Knab een speciale animatievideo laten maken door studio Reanimation in samenwerking met PR-bureau Pradd. In deze video laat de bank zien hoe de overstapservice werkt. De animatievideo is doelbewust ‘merkloos’ gemaakt, zodat ook andere banken de video kunnen gebruiken om de overstapservice meer bekend te maken. Knab roept de andere banken op de video ook te gaan gebruiken en op deze wijze de overstapservice te promoten. “Veel meer consumenten moeten weten dat deze handige service bestaat. Nu hebben ze onterecht het idee dat overstappen naar een andere bank ingewikkeld is. Daarom hebben we een animatievideo gemaakt, waarin wordt uitgelegd wat de overstapservice is en hoe het werkt”, aldus Frijters.

Oproep aan alle banken

Knab wil niet langer wachten op een eventuele invoering van nummerportabiliteit in de toekomst. De bank vindt dat banken in Nederland actief moeten wijzen op de overstapservice, die het overstappen van de ene naar de andere bank gemakkelijker maakt. De overstapservice zorgt ervoor dat betalingsverkeer op soepele wijze door kan lopen. Frijters: “We hebben de video bewust merkloos gehouden zodat iedere bank hem in kan zetten. We dagen alle banken dan ook uit om deze video te gebruiken. Op hun website, in hun nieuwsbrieven en op hun social media. Wij zijn er nu mee begonnen en ik zie geen enkele reden waarom andere banken ons niet zouden volgen.”