NMa onderzoekt toetredingseisen voor nieuwe banken
Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) werken de strenge toetredingseisen voor nieuwe banken in Nederland belemmerend. Dit leidt er onder andere toe dat de markt wordt gedomineerd door drie grote spelers, met als gevolg onvoldoende concurrentie in de bankensector. Ook zijn bestaande banken te terughoudend met het verstrekken van kredieten, waardoor het MKB in de problemen komt. De NMa gaat daarom samen met het ministerie van Financiën de toetredingseisen die toezichthouder DNB opwerpt onder de loep nemen.
Dat heeft NMa bestuurslid Henk Don onlangs gezegd in een een hoorzitting van de Tweede Kamer over kredietverstrekking aan het MKB. “We kijken in overleg met het ministerie van Financiën naar de toetredingseisen voor nieuwe banken met de vraag of die niet te veel belemmeren” aldus Don. Naast de NMa waren ook diverse topbankiers aanwezig tijdens de hoorzitting, waaronder vertegenwoordigers van ING (Hans Hagenaars, Ruud van Dusschoten), Rabobank (Paul Dirken) en ABN Amro (Gerrit Zalm).
DNB
In een reactie liet Job Swank, directeur financiële stabiliteit van DNB, weten dat de centrale bank zelf ook gaat onderzoeken welke barrières eventueel kunnen worden geschrapt. Econoom Sweder van Wijnbergen benadrukte dat er in de regelgeving te weinig rekening wordt gehouden met de grootte van een bank. Met name voor kleine banken zijn de de compliancekosten buitenproportioneel hoog. “Gekeken moet worden naar een vorm van verlicht toezicht al zijn daar wel risico’s aan verbonden” aldus Swank.
Coöperative oligopolie
De discussie over de hoge toetredingseisen voor nieuwe banken is niet nieuw. Vorig jaar zag de State Bank of India, de grootste bank van India, nog af van een vestiging in Nederland vanwege de hoge barrières. Onlangs constateerde adviesbureau Roland Berger dat de Nederlandse retailbanken sector functioneert als een ‘coöperative oligopolie’, een marktmodel dat zich kenmerkt door hoge barrières tot toetreding.