Een op de vijf pintransacties contactloos

17 oktober 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Uit recente metingen van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank blijkt dat het aantal contactloze betalingen in Nederland nog steeds verder groeit. In september 2016 steeg het aantal contactloze transacties naar 65 miljoen – ruim 20% van het totale aantal pinbetalingen die maand.

Begin 2016 bleek uit onderzoek dat de adoptie van contactloos betalen als vervanging voor reguliere pinbetalingen in Nederland het snelst groeit. Uit recente data van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank blijkt dat de nieuwe betaalmethode sindsdien nog veel harder gegroeid is. Werden er in januari 2016 nog meer dan 30 miljoen contactloze betalingen gedaan, in september waren dit er al 65 miljoen – ruim het dubbele. Volgens de cijfers van Betaalvereniging Nederland zijn dat ruim 20% van alle pinbetalingen. 

Sinds de start van 2016 is het aantal contactloze betalingen met gemiddeld 10% per maand toegenomen. Daarmee is ondertussen de 500 miljoen contactloze betalingen sinds de invoering van de technologie overschreden. In november 2015 werd nog de 100 miljoenste contactloze betaling gevierd

Contactloos betalen neemt een vlucht

Uit een analyse van de cijfers blijkt dat contactloze betalingen steeds vaker om bedragen van meer dan €25 gaan. Wanneer een contactloze betaling meer dan €25 bedraagt, moet de consument daarvoor zijn pincode intoetsen, onder de €25 hoeft dat niet. In het eerste halfjaar van 2016 groeide het aandeel betalingen van meer dan €25 naar 8% - over heel 2015 lag dit aandeel nog op 5%. 

Een belangrijke verklaring voor de snelle stijging van het aantal contactloze betalingen is de groei van het aantal betaalterminals in Nederland die contactloos betalen aanbieden. Inmiddels is contactloos betalen mogelijk bij ruim de helft van alle verkooppunten in Nederland, en dit aantal groeit steeds verder. “Recentelijk hebben enkele grote supermarkt- en warenhuisketens hun betaalautomaten vervangen door contactloze apparaten”, aldus Betaalvereniging Nederland.

Wie betalen het meest contactloos

Als gekeken wordt naar de verkooppunten waar het meest contactloos betaald wordt, steken supermarkten daar met kop en schouders boven uit. Maar liefst 45% van alle contactloze betalingen vindt plaats in de supermarkt. Daarna volgen catering en vending, waaronder bedrijfskantines, en verkoopautomaten, bijvoorbeeld voor snoep, snacks en frisdrank, met 19%, en de Horeca met 15%.