SNS Bank: Ouders sparen minder voor kind door crisis

17 mei 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Door de financiële crisis maakt het merendeel van de Nederlandse ouders zich zorgen over de financiële toekomst van hun kinderen. Om hun kinderen meer financiële zekerheid te geven, sparen ouders circa €500 per jaar per kind. Toch spaart één op de vijf ouders door de crisis minder voor hun kinderen dan voorheen. Dit blijkt uit onderzoek dat SNS Bank liet uitvoeren onder 1.985 Nederlandse ouders.

Invloed financiële crisis op spaargedrag
De financiële crisis blijkt van invloed te zijn op het spaargedrag van ouders voor hun kinderen. Eén op de vijf ouders zegt hierdoor minder te kunnen sparen voor hun kinderen dan voorheen. Van de onderzochte ouders geeft 56% aan sparen in deze tijden extra belangrijk te vinden. Meer dan de helft (55%) maakt zich door de crisis meer zorgen over de financiële toekomst van hun kinderen dan voorheen. "Hoewel een deel van de ouders minder geld opzij kan zetten om te sparen, blijft ruim 90% van de ouders de spaarpot van hun kinderen vullen. Op deze manier helpen zij hun kind op weg in de toekomst", aldus Ton Timmerman, directeur Klantenservice van SNS Bank.

SNS Bank - spaaronderzoek 1

Ouders in Friesland het zuinigst 
Uit het onderzoek blijkt dat ouders uit Friesland het minst sparen voor hun kinderen. Friezen sparen gemiddeld €30 per maand voor hun kind. De ouders in Zuid-Holland sparen met €62 het meest voor hun kind. Gemiddeld sparen Nederlanderse ouders voor hun kind €45 euro per maand.

SNS Bank - Spaaronderzoek 2

Sparen als ouderlijke plicht
Eén op de tien ouders spaart helemaal niet voor hun kroost. De helft van hen geeft aan hier geen geld voor te hebben. Van de ouders die wel sparen (90%) ziet één op de drie respondenten het als zijn ouderlijke plicht. Ruim 80% van de ouders verwacht door te sparen tot na het zestiende levensjaar van het kind. Het populairste spaardoel is een studie of opleiding, gevolgd door het opbouwen van een klein vermogen voor het kind. Sparen voor een huis staat op de derde plek, direct gevolgd door sparen voor het rijbewijs.

Ton Timmerman van SNS Bank: "Nederlandse ouders kiezen ervoor hun kind een bijdrage mee te geven vooral ten behoeve van zijn of haar studie. Verstandig, zeker gezien de plannen om de studiefinanciering vanaf volgend jaar volledig te vervangen door een lening. Op deze manier kunnen kinderen studeren zonder een grote lening af te hoeven sluiten."

Over Zilvervloot Sparen

In september 2012 introduceerde SNS Bank Zilvervloot Sparen opnieuw in Nederland. Lees het bericht 'Zilvervloot sparen terug bij SNS Bank en Regiobank'. Spaarders ontvangen naast een jaarlijkse variabele rente van momenteel 2.0% als het kind 18 jaar wordt een premie van maximaal 10% over de inleg. Zilvervloot Sparen was vanaf 1958 enorm populair tot de overheid in 1992 de regeling stopte. Het product kwam in maart 2013 als beste kinderspaarrekening uit een vergelijking van de Consumentenbond.

Met de slogan ‘Maak dromen groot met Zilvervloot’ roept SNS Bank ouders vanaf volgende week op om de dromen van hun kinderen te delen. De meest originele kinderdromen worden voor een dag waargemaakt door de bank.

Over het spaaronderzoek

Het spaaronderzoek van SNS Bank is in mei 2013 verricht door onderzoeksbureau Intomart GfK. Er is een vragenlijst over het thema sparen voor kinderen voorgelegd aan 1.985 Nederlandse ouders, die onderdeel waren van een representatieve steekproef.