Bunq introduceert Netflix voor bankieren met bunq premium

02 augustus 2017 Banken.nl 3 min. leestijd

Bunq lanceert bunq premium. Voor een vast bedrag per maand kunnen klanten gebruik maken van alle diensten van de bank. Bunq noemt deze nieuwe opzet het ‘Netflix voor bankieren’, naar de video streamingdienst waar je voor een vast maandbedrag onbeperkt films en series kunt kijken.

Bunq premium is de volgende stap waarmee de internetbank de concurrentie aangaat met de gevestigde grootbanken. De bank belooft volledige vrijheid. Dat betekent waarborging van de privacy en dat gegevens niet verkocht worden aan derden. Door klanten een vast maandbedrag te laten betalen wil bunq werken aan transparantie en voorkomen dat klanten zich overvallen voelen door onverwachte kosten. Bekende voorbeelden zijn de transactiekosten voor geld opnemen in het buitenland of kosten voor ongemerkt rood staan.

Door te focussen op gebruikersgemak hoopt bunq klanten los te weken bij concurrerende banken. CEO Ali Niknam legt uit: “Onze gebruikers willen volledig vrij zijn om te doen en laten wat zij willen. Bij bunq bieden wij die vrijheid, net zoals Spotify dat doet voor muziek en Netflix voor series en films. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat onze gebruikers zorgeloos willen zijn over diensten. Met bunq premium bieden we dat voor een vaste prijs, zonder verborgen kosten. Het geeft klanten de vrijheid om wereldwijd met hun geld te doen wat ze willen, wanneer ze willen en met wie. En wanneer ze ons nodig hebben, zijn we er voor ze via één tap in de app.”

Veiligheid en gemak

Met bunq premium kunnen gebruikers onder andere een debit Mastercard koppelen aan hun rekening. Hiermee kunnen klanten betalen op alle websites waar Mastercard geaccepteerd wordt. Bij diefstal kan een pas direct geblokkeerd worden via de app. Aan de creditcard van bunq wordt bovendien een extra beveiligingslaag toegevoegd. In plaats van een gedrukte CVC-code op de achterkant van de kaart wordt deze driecijferige code om de paar minuten ververst in de app.

Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor mobiel. Gebruikers van premium en in het bezit van een Android smartphone met NFC-chip kunnen voortaan cashless betalen door hun telefoon bij het PIN-apparaat te houden. Een extra mobiele dienst is een betaalverzoek versturen via Whatsapp. Dit lijkt sterk op Tikkie, met het verschil dat er bij bunq geen werkdag voor de transactie meer tussen zit. Het geld staat direct op de rekening van de ander, onafhankelijk welke bank de ontvanger gebruikt.

Volgens bunq wil 40% van de Nederlanders van bank wisselen, maar doet slechts 0,5% dit. Bunq baseert deze resultaat op een onderzoek van NOS. Om dit te vergemakkelijken heeft bunq een overstapservice in de app verwerkt. Via de smartphone kunnen alle betalingen van de oude bank doorgestuurd worden naar bunq premium.

Software ontwikkeling uit handen

Los van de diensten die bedoeld zijn voor het grote publiek dat niets meer doet dan het regelen van alledaagse bankzaken brengt bunq Software Development Kits (SDK) uit. Softwareontwikkelaars kunnen in verschillende programmeertalen - bijvoorbeeld Java, Python of PHP - nieuwe toepassingen en apps ontwikkelen voor het bunq platform. Bunq zal zelf ook moeten blijven investeren in digitale ontwikkelingen, maar het kan zomaar zijn dat ‘iemand van buiten’ ineens een waardevolle toevoeging ontwerpt. Wel zal bunq aandacht moeten besteden aan de beveiliging van deze open source projecten.

Naast bunq premium blijft bunq ook gratis beschikbaar voor consumenten die alleen een online betaalrekening willen gebruiken.