ASN Bank biedt weer hypotheken aan

13 november 2018 Banken.nl 4 min. leestijd

Sinds vandaag kunnen consumenten weer een hypotheek afsluiten bij ASN Bank. De hypotheek is eerst en vooral gericht op het verduurzamen van woningen. Optioneel is een apart leningdeel met een laag rentetarief binnen de hypotheek, genaamd ASN Duurzaam Wonen. Voorwaarde is dat binnen twee jaar na passeren energiebesparende maatregelen worden getroffen. Met ASN Duurzaam Wonen kunnen consumenten zorgen voor rentekorting op de algemene hypotheek.

Het verduurzamen van de gebouwde ruimte is een erkende maatregel om het landelijke energieverbruik terug te dringen. Nieuwbouwhuizen moeten voldoen aan de modernste duurzaamheidseisen, maar feit is nu eenmaal dat een groot deel van de huizen er al wat langer staat. En hoe mooi dat glas in lood ook is, echt energiezuinig is het doorgaans niet. Om consumenten aan te sporen hun (nieuwe) woning te verduurzamen introduceert ASN Bank een nieuwe hypotheek, waarin ruimte is opgenomen voor een apart leningdeel tegen laag rentetarief, specifiek bedoeld voor verduurzamende maatregelen.

Terug van weggeweest

Een hypotheek afsluiten bij ASN Bank was al even niet meer mogelijk. Sinds 2006 om precies te zijn. Vorig jaar stopte ASN Bank zelfs met de beheeractiviteiten van de nog bestaande hypotheken. Klanten konden overstappen naar RegioBank, een andere dochteronderneming van de Volksbank. Hoewel kostenloos viel dat niet bij iedereen in goede aarde. Volgens ASN Bank was het echter nodig vanuit 'zorgplichtoverwegingen' en door 'toegenomen regelgeving'.

Terug naar het heden. ASN Bank gaat dus weer hypotheken aanbieden. Daarmee wil de bank naar eigen zeggen financiële drempels verlagen om het verduurzamen van de woning meer toegankelijk te maken voor huiseigenaren. Uit onderzoek van de bank blijkt dat bijna driekwart (74%) van de (toekomstige) huiseigenaren graag aan het verduurzamen slaat. Daarbij nemen starters een bijzondere positie in, maar liefst 91% van hen geeft aan te willen verduurzamen. Vaak ontbreken de middelen echter voor deze groep, die het momenteel toch al moeilijk heeft om aan een huis te komen. De motivaties voor verduurzaming lopen wel wat uiteen. Ongeveer een kwart (24%) doet het vooral voor het milieu, maar het dubbele (48%) vooral vanwege de lagere energiekosten. 

De hypotheek

De hypotheek van ASN Bank is in essentie een normale hypotheek, maar met de mogelijkheid om ASN Duurzaam Wonen af te sluiten. Het is een extra leningdeel uitsluitend bedoeld om energiebesparende maatregelen te nemen, inclusief lagere rente dan de reguliere hypotheek. Met een minimum van €2.500 en een maximum €15.000 wordt dit bedrag in een bouwdepot gestopt. Voorwaarde is het treffen van energiebesparende maatregelen binnen twee jaar na passage van de hypotheek. Wie een ASN Hypotheek afsluit in combinatie met ASN Duurzaam wonen kan rekenen op rentekorting op de hypotheek. Onder voorwaarden kan de hypotheeksom oplopen tot 106% van de woningwaarde.

Advies via SNS

Omdat ASN Bank een online bank kunnen consumenten voor het advies terecht bij winkels van SNS, ook een dochteronderneming van de Volksbank. Arie Koornneef, directeur ASN Bank, schetst het belang van een dergelijke hypotheek: “Het verduurzamen van de woning moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar worden. Nederland heeft in het Klimaatakkoord afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49% terug te dringen ten opzichte van 1990. Onze huizen leveren daaraan een onmisbare bijdrage, want in onze woning verbruiken we veel energie. ASN Bank wil de verduurzaming van woningen voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar maken. Met ASN Duurzaam Wonen belonen we het treffen van energiebesparende voorzieningen bij elk energielabel met dezelfde rentekorting. Én we bieden de mogelijkheid om hiervoor meer dan honderd procent van de marktwaarde van de woning te lenen. Bovendien helpen we in samenwerking met Natuur & Milieu mensen wegwijs te worden in de mogelijkheden van verduurzaming van de woning via SlimWoner.nl.”

Gerelateerd:
NVB ziet voldoende financieringsruimte voor verduurzaming gebouwde ruimte