SNS sluit voorlopig alle geldautomaten vanwege serie plofkraken

01 december 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Alle veertig geldautomaten van SNS zijn tot nader order buiten gebruik gesteld. Moederbedrijf de Volksbank neemt dit rigoureuze besluit vanwege een recente serie plofkraken. De bank benadrukt dat klanten met hun SNS-pas bij andere geldautomaten kunnen blijven pinnen.

Het lijkt in het digitale tijdperk een ietwat archaïsche manier van handelen, maar de plofkraak blijft een hardnekkig probleem. Na een kleine terugval was in 2019 weer sprake van een toename van het aantal plofkraken, die vaak niet alleen de geldautomaat zelf vernielen maar ook de constructie eromheen. In Amsterdam leidde dat verleden jaar zelfs tot verwondingen door rondvliegend glas in een bovengelegen woning. 

Met name in de afgelopen maand was het wederom regelmatig raak en dikwijls waren automaten van SNS – onderdeel van de Volksbank – het slachtoffer. In Hilversum, in Enschede, in Maastricht, in Westervoort, criminelen blijken actief in elke hoek van het land. Het blijft gissen waarom het juist nu vaker lijkt te gebeuren. Mogelijk dat criminelen willen profiteren van het feit dat mensen momenteel niet snel opkijken van een knal meer of minder, omdat er regelmatig al wat vuurwerk wordt afgestoken. 

Hoe dan ook, SNS neemt het zekere voor het onzekere en sluit alle veertig geldautomaten, verspreid over het land. Al het geld is er bovendien al uitgehaald. “De vijf plofkraken op SNS-geldautomaten in de afgelopen vier weken zijn de aanleiding. De bank maakt deze pas op de plaats om te onderzoeken op welke wijze de diensten en services van de geldautomaten veilig voor klanten en omwonenden geleverd kunnen blijven worden”, meldt de bank. 

Onduidelijk hoe lang

Het is nog niet duidelijk hoe lang deze sluiting gaat duren, maar het is aannemelijk dat het tot in het nieuwe jaar is. Met de te verwachten onrust richting Oud & Nieuw heeft de Nederlandse hermandad het immers al druk genoeg. 

Hoewel er dus veertig automaten tijdelijk verdwijnen doet dat volgens de bank geen afbreuk aan de afgesproken norm dat elke Nederlander binnen een straal van vijf kilometer een (werkende) geldautomaat moet kunnen vinden. Dat geeft op zichzelf weer te denken of de automaten überhaupt nodig zijn, anders dan voor naamsbekendheid. De algemene Geldmaat is juist in het leven geroepen voor een betere spreiding. De kleinere banken – waaronder de Volksbank – gaven echter aan ontevreden te zijn over de tariefstelling van dit initiatief. Daarbovenop komt nog dat cash geld überhaupt op zijn retour is, een ontwikkeling die door de coronacrisis extra vaart heeft gekregen.

Lees ook:
Stijging aantal plofkraken leidt tot vermakelijke complottheorie